Published On: Pon, lip 10th, 2013

Ništa od ponovnog pritvora za Budimira i druge

Sud BiH donio je danas odluku kojom je odbijen prijedlog Tužiteljstva BiH za ponovno određivanje pritvora u predmetu “Živko Budimir i drugi” – potvrdio je Feni Budimirov odvjetnik Almin Dautbegović.

On je kazao da je iz Suda BiH službeno obaviješten da je sudija za prethodni postupak, odlučujući po prijedlogu tužitelja da se odredi pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i drugima, odbio prijedlog Tužiteljstva BiH o određivanju pritvora uz ocjenu da je neosnovan.

“I za druge osumnjičene u ovom predmetu također je donesena takva odluka, ali nisam službeno obaviješten da li su donesene određene mjere zabrane ili ne”, istaknuo je Dautbegović. Suosumnjičeni u ovom predmetu su Petar Barišić, Saud Kulosman i Hidajet Halilović.

Predsjednik FBiH Živko Budimir i suosumnjičeni u ovom predmetu pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. svibnja, a nakon očitovanja Ustavnog suda BiH o Budimirovoj apelaciji u vezi s prethodnim određivanjem jednomjesečnog pritvora.

U međuvremenu, Tužiteljstvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. svibnja. Budimir je uhićen 26. travnja pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon uhićenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužiteljstvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.