Published On: Fri, Mar 8th, 2019

Nino Raspudić: Afera Krnjo-gate

 

Možda bi Kaštelanima bilo bolje da dogodine naprave Krnju u obliku birača-ovce, dakle djelomično i samih sebe. Pogotovo ako, nakon što su se izrazili s krnjom u obliku Plenkovića koji pleše onako kako Pupovac svira, na predstojećim izborima glasuju isto

Afera Krnjo-gate podigla je ovog tjedna izvjesnu prašinu, ali, naravno, kao i brojne druge prije nje nije dovela do raspada vladajuće obraz-koalicije.

Paljenje krnje s njegovim likom na karnevalu u Kaštelima, čiji počeci sežu u 1813., silno je 2019. uzrujalo člana vladajuće većine Milorada Pupovca, uskokodakalo njegov privatni Feral maskiran u tjednik srpske manjine i ostale njegovatelje uglednog lika i djela.

_______________piše: Nino Raspudić I VečernjiList

Prva neistina izgovorena u kritici kaštelanskog karnevala je da je spaljen nemoćni, ranjivi lik. Ne, riječ je o moćniku, članu vladajuće koalicije, koji drži premijera za jaja, i koji se, unatoč tome što je izabran u Sabor na privilegiran način kao predstavnik manjine sa zajamčenim zastupnicima, za famoznog preslagivanja bez oklijevanja upustio u političku trgovinu i odredio tko će formirati većinu. Pupovac bi, s jedne strane, uživao moć i privilegije koje nosi sudjelovanje u vlasti, a s druge strane bi ostao ranjiv i zaštićen kao manjina kad su u pitanju kritike na njegov račun.

Etnobiznismenom ga je nazivao još Ivo Josipović, neki drugi su ga nazivali i samoproglašenim menadžerom srpske patnje u Hrvatskoj. U svakom slučaju, Pupovac je moćnik, on je Vlast, novac kojim upravlja, uključujući i čitav jedan medij kojim raspolaže po privatnom nahođenju, uzdiže ga visoko iznad puka u Kaštelima, a o ljudima koje bi trebao predstavljati u Saboru, a koji većinom žive daleko ispod hrvatskog prosjeka da i ne govorimo. Puno Srba povratnika i danas živi bez struje, ali barem imaju “satisfakciju” što časopis koji se financira javnim novcem izdvojenim u njihovo ime, već godinama zapjenjeno pljuje po Hrvatskoj i konfrontira ih s većinom.

Koliko mu je u Hrvatskoj teško svjedoči i već slavni “Pupovčev trokut” u kojem Pupovac kontrolira kako Pupovac Pupovcu daje novac hrvatskih poreznih obveznika.

Naime, aktualni kaštelanski Krnjo je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik. Uz to, KK je i član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodijeljena sredstva. Nemali dio tog novca, 3,2 milijuna kuna godišnje, troši se na njegov privatni Feral pod nazivom Novosti.

Nisam provjerio stoji li na njihovoj redakciji “Zauzeto Hrvat”, jer iz nekog razloga većinu tekstova u časopisu srpske manjine pišu ideološki ostrašćeni Hrvati, Feralova siročad koja je kasnije ostala i bez privremenog udomitelja Nine Pavića. Mržnja, poruga, prijezir osnovni je ton tog glasila. Na naslovnici vješaju mrtvog Tuđmana, likuju nad požarima, izruguju se s katoličkom ikonografijom, sve pod krinkom satire i neobuzdane duhovitosti, ali kad na karnevalu u Kaštelima spale krnju koji im nije po volji, onda jadikuju, pretvaraju se u mrgodne puritance koji bi cenzurirali maškare. Prava i obveze u civiliziranom društvu moraju biti razmjerni. Ne možeš sebi davati pravo udarati druge maljem, a istovremeno zahtijevati da tebe tretiraju kao porculansku figuricu.

Druga neistina je da je Krnjo bio Pupovac kao takav ili čak Pupovac kao metonimija Srbina u Hrvatskoj. donjokaštelanske maškare ove su godine za svojeg Krnju odabrale političara Milorada Pupovca u vrlo jasnoj funkciji. Radi se o složenijoj instalaciji u kojoj je premijer Plenković prikazan kao mali pastir koji vodi guske u maglu, a nad njim svira frulu golemi Pupovac. Jasno je, dakle, da Krnjo nije bio generički Srbin, već političar koji upravlja premijerom jer mu održava tanku većinu. U najavi karnevala organizatori kažu da je na kraju povorke išao glavni krivac za sve što je “Sućurane živciralo, ljutilo, zbog čega su se smijali od muke i plakali još od prošlog krnjevala, a ovaj put ta je ‘čast’ pripala liku Milorada Pupovca koji se nikako odlučiti ‘malo jesam, malo nisan’’.

Na sličan način je prije tri godine u Kaštelima i Sinju gorio Krnjo Božo Petrov, jer ih je iritirao vaganjem “piškit ću-kakit ću”. Pupovac koji frulom upravlja Plenkovićem najbolji je simbol vladajuće trgovačke koalicije, koja je čista prevara birača. “Plenković” je spaljen s “Pupovcem”, a falio je još, primjerice, zagrljaj Krnje s “Glavašem” ili “Đakićem” da ugođaj i tužna politička istina o vladajućoj koaliciji budu potpuni.

Karneval je po definiciji vrijeme dopuštenog kaosa, izokrenutih vrijednosti, ventil za potisnute frustracije. Mircea Eliade piše kako se tu radi o uprizorenju kozmogonije – karneval je privremeni, ritualni povratak u kaos, iz kojeg se onda ponovo stvara uređeni svijet. Oni koji su 364 dana prezrene lude često su se na taj dan tretirali kao kraljevi, dok bi se kraljevi i drugi moćnici ponižavali. U kršćanskom svijetu se rugalo i papama i kardinalima, i kraljevima i predsjednicima. Ove godine se sprdalo i Kolindu Grabar Kitarović uprizorenjem kako vulgarno grli i ljubi nogometne reprezentativce. Nikom nije palo napamet vrištati o seksizmu ili nepoštivanju važne institucije. Uvrijeđen ovogodišnjim karnevalom se našao samo Pupovac. I tragikomično zakratko priprijetio izlaskom iz koalicije? Zašto?

Je li njegov koalicijski partner Plenković organizirao taj karneval u Kaštelima? Nije li i on na njemu uz svirača Pupovca izrugan i spaljen? Što Pupovčevi partneri iz HDZ-a mogu učiniti po tom pitanju? Je li Božinović trebao odmah poslati policiju da prekine povorku i uhiti sudionike? Jesu li trebali preventivno objaviti popis osoba koje ne smiju biti Krnjo?

Čini se kako postoji samo jedan način da se Pupovcu udovolji. To je da se donese poseban “Zakon o zaštiti lika i djela Milorada Pupovca”, po modelu “Zakona o zaštiti lika i djela Josipa Broza Tita” donesenog u rujnu 1984.

Priča tu ne završava. U Kaštelima je na zadnjim parlamentarnim izborima premoćno pobijedio Plenkovićev HDZ, osvojivši 50,84% glasova. Nakon pucanje koalicije s Mostom, dogodila se famozna trgovina s HNS-om, Pupovcem i co., pa su u međuvremenu birači HZD-a, sa svim drugim građanima dobili Istanbulsku, Marakeš, titranje Vučiću kroz neprovođenje odluka prethodne vlade o praćenju pregovora Srbije s EU i niz drugih divota.

Možda bi stoga Kaštelanima bilo bolje da dogodine naprave Krnju u obliku birača-ovce, dakle djelomično i samih sebe. Pogotovo ako, nakon što su se izrazili s Krnjom u obliku Plenkovića koji pleše onako kako Pupovac svira, na predstojećim izborima glasuju isto.

A možda je sve to svjestan dio igre, u smislu – jedan dan u godini ćemo spaliti takvog krnju, a ostalih 364 ćemo biti sluge i glasači pokorni, iz niza sitnih interesa?

U ponedjeljak se i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić osvrnuo na maškare u Kaštel Sućurcu, ustvrdivši kako bi šala sa spaljivanjem lutke Milorada Pupovca “mogla biti generalna proba za nešto što se sprema njemu kao lideru Srba.” Ako je i od Malog Slobe, previše je. Pupovac je pak kazao da “bacanje vaterpolista u more i spaljivanje njegove lutke predstavljaju govor mržnje i poticanje na nasilje u atmosferi mržnje koju dopušta državni vrh”. Zašto je onda i dalje dio tog državnog vrha?

Prema njegovim riječima, “ne radi se o duhovitom, inventivnom dalmatinskom karnevalu koji provocira vlast, nego manifestaciji nacionalističke i šovinističke priče”. Kako to ne provocira vlast krnjo Plenković koji pleše kako Pupovac svira? Duhovita je, dakle, satira koja njemu odgovara, a nacionalistička i šovinistička je ona usmjerena protiv njega.

Matteo Salvini istog dana uz smajliće prenosi na Instagramu fotografiju goleme lutke na karnevalu u Düsseldorfu koja ga predstavlja kao golog, našminkanog, ogavno masnog tipa nalakiranih noktiju koji doji dvije bebe. Na lijevoj sisi piše “rasizam”, na desnoj “nacionalizam”. Uz to “Salvini” ima tetovažu “mafija” i drži talijanske trobojke na kojima piše “Brutta Italia”. Pravi Salvini zbog tog nije kmečao niti se zgražavao, već se smijao. Tko zna, možda se privatno i Pupovac podsmijava s Kaštelanima, misleći – samo se vi rugajte, ja ću vam i dalje biti vlast.

Na pitanje novinara gdje je granica, odnosno gdje je crta preko koje SDSS neće ići u podržavanju vladajuće koalicije, Pupovac je pitijski kazao: “Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću prijeći”. Bilo bi bolje za sve da je pređe, raskine koaliciju, prestane određivati tko će biti na vlasti i bavi se onim za što je i izabran. Ali, nešto mi govori da neće.

Pupovčeve Novosti su inače veliki prijatelj i promicatelj satire. Oduševljavale su se, primjerice Frljićevom predstavom u Kerempuhu na čiju je premijeru otišao i Zlatko Hasanbegović rekavši da ga je zanimalo “kako na sceni izgleda moj lik sa svinjskom glavom kojeg u stavu muslimanske molitve lopatom kokaina pričesti biskup Mile Bogović”. Na kraju predstave tako prikazane neistomišljenike ubijaju pištoljem u glavu, To naravno nitko nije interpretirao kao nešto “što im se sprema”, već nas se uvjeravalo da je riječ o satiri, o vrhunskoj umjetnosti.

Karneval spada u sferu pučke umjetnosti. Radi se o jednom danu u godini, kada se tradicionalno moglo reći i nešto mimo zvanične “satire”. Nekima je danas, izgleda, i to previše.