Published On: Sri, stu 30th, 2016

Nije fašist, patriot je: Konzul Velid osuđen zbog dilanja BH putovnica kriminalcima

Izdavao putne isprave kriminalcima – bivšem konzulu BiH u Parizu 11 mjeseci zatvora

Bivši konzul BiH u Parizu Velid Hamidičević prihvatio je sporazum o priznanju krivnje i osuđen je na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.
Sud BiH je prihvatio sporazum kojim je Hamidičević priznao krivicu da je od prosinca 2014. godine do lipnja prošle godine kao savjetnik za konzularne poslove u veleposlanstvu BiH u Parizu, mimo redovitih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH.
Na taj način, kako se navodi u presudi, nezakonito je stekao više od 10.000 KM, prenosi Birn.
Predsjedateljica Sudskog vijeća Hasija Mašović rekla je da je sporazum o priznanju krivnje prihvaćen budući da postoji dovoljno dokaza da je Hamidičević počinio djelo, kao i da je kazna od 11 mjeseci prihvatljiva s obzirom na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.
“Sud, međutim, nije prihvatio konstataciju Tužiteljstva BiH da je optuženi znao da se osobe kojima je izdavao putne listove bave kriminalnim radnjama, jer Tužiteljstvo to nije dokazivalo niti je to navedeno u činjeničnom opisu optužnice”, navela je Mašović. Suđenje Hamidičeviću za zloupotrebu položaja počelo je u travnju, prenosi Srna.