Published On: Čet, stu 15th, 2018

Nindža: Zbog ratnih zločina uhićen pripadnik HVO-a

Željko Marić uhićen je zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnoga zločina protiv zarobljenika i ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog Željka Marića, zvanog Nindža, rođenog 1968. godine u mjestu Bjelavci, općina Kakanj.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanoga sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u listopadu 1993. godine kao pripadnik Sedme bojne Vojne policije HVO-a Vitez postupao protivno pravilima međunarodnoga humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnoga stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Marić se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.