Nimetz aktualizira pitanje imena Makedonije

Posrednik UN-a u grčko-makedonskom sporu Matthew Nimetz namjerava posjetiti i Skoplje i Atenu zbog problema oko korištenja imena – Makedonija.
Posrednik Ujedinjenih naroda (UN) u grčko-makedonskom sporu oko imena bivše jugoslavenske republike Makedonije Matthew Nimetz, koji dolazi u Atenu i Skoplje naredne sedmice radi prevladavanje tog problema, predložit će “najstariju” ideju – “Republika Sjeverna Makedonija”, javila je agencija Srna.
Skopski dnevnik Jutarnji vjesnik piše da je još neizvjesno da li je riječ o prijedlogu koji je Nimetz dostavio dvojici pregovarača Zoran Jolevski i Adamantios Vasilakis tijekom trilateralnog sastanka u New Yorku u studenom, ili o nečem drugom.
Grčki portal Kapital ocjenjuje da posrednik UN-a tijekom posjete regionu naredne sedmice ima namjeru ne samo vratiti u život pregovarački proces, već ponuditi konkretan prijedlog.
Najnoviji prijedlog
Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave Skoplja i Atene, a ključni grčki argument je da to ime predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.
Pregovori o pronalaženju rješenja spora između Atene i Skoplja u vezi s nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN je, radi rješavanja problema, imenovao Nimetza za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka s predstavnicima dviju strana i iznio nekoliko prijedloga.
Posljednji prijedlog koji je Nimetz ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena spominjani Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

more recommended stories