Published On: Sub, ožu 26th, 2022

Nikšić: Završena je priča oko Izbornog zakona, iz međunarodne zajednice su nam govorili da relaksiramo odnose u FBiH kako bi bilo 2.1

Kaže da nije dobio poziv europskog izaslanstva da u pregovorima sudjeluje u funkciji predsjednika stranke.

“U ponedjeljak se događa, oko 12 sati, da dobivamo poziv iz Europske komisije da dođemo u 2 sata da bi imali video prezentaciju iz Bruxellesa oko pripreme sastanka s gospodinom Borrellom i oko toga što se dogovorilo. Pitali smo koje političke stranke da dođu, rečeno probosanske, SDP, SDA, NiP i SBB. A gdje su DF i Naša stranka? Onda su rekli bit će više grupa i više sastanaka. Mi smo rekli da nećemo sudjelovati u tome ako ne zovnete i ove druge stranke. I onda je nabrzinu iskoordinirano između predsjednika političkih stranaka s Komšićem i Fortom. Oni su u međuvremenu dobili poziv i otišli su naši predstavnici na taj sastanak. Imali su prezentaciju dokle se došlo kad je u pitanju integritet izbornog procesa, izmjene Izbornog zakona. Dobili smo tekst tog zakona nekad u večernjim satima i dobili poziv za sastanak u 13:30 predstavnika političkih partija. Gospodin Konaković mi je rekao da ima poziv u 2 sata. Onda mi je gospodin Ogrešević također rekao da ima sastanak u 2 pa sam ga zamolio da mi pošalje taj poziv gdje piše da ekipa koja je bila u Neumu ima sastanak u 2. Mi smo odlučili ići razgovarati o integritetu izbornog procesa i u tijeku sastanka, dok smo se mi pripremali, rečeno nam je da je bio telefonski poziv Europske komisije da je sastanak pomjeren s pola 2 na 2. Kad su članovi našeg izaslanstva došli tamo njih su uveli na ovaj sastanak gdje su bili predstavnici političkih stranaka, čak su stajala i njihova prezimena kao izaslanstava. Dakle to nije sastanak na koji smo mi pozvani. Gdje su drugi, gdje je DF, gdje je Naša stranka? Oni su u drugoj prostoriji. Dakle nismo ni ja ni Komšič ni Forto dobili poziv za sastanak u 2 sata.”

Nikšić smatra da im nije ni bilo mjesto tamo.

“Vrlo jasno i precizno smo rekli da ne pristajemo na asimetrična rješenja kad je u pitanju izbor člana Predsjedništva. Slažem se da trebamo pričati ako ćemo imati partnere koji će željeti pričati o stvarnim rješenjima. Ako mi trebamo služiti nekome kao kulisa, iako smo rekli da ne pristajemo na priču o asimetričnom izboru članova Predsjedništva, iako smo rekli da ne pristajemo na priču da je problem samo u Federaciji i na nivou nacionalnih reprezentacija. Za razliku od nas, Narod i pravda ima svoj stav i to je njihovo pravo i mi to nijednog trenutka ne osporavamo. SBB smatra da treba podržati sve što dogovore SDA i HDZ. Dakle mi imamo neki svoj pristup, vodimo svoju politiku i držimo se toga. I meni ne smeta što oni sudjeluju, ali nemojte da njima smeta kada mi govorimo o svom programu. Ono što mi tražimo i očekujemo i što smo inzistirali u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice, pa nismo mi ovdje plemena, nismo divljaci. Na stranu ovo što nam se događalo, evo događa se sad i na nekim drugim mjestima. Dakle nemojte zagovarati, podržavati, nagovarati nas da pristanemo na nešto što nema nigdje, ni u jednoj europskoj zemlji. Spremni smo na svako rješenje koje će podržavati europske standarde. Neka izaberu zemlju, izborni sustava iz EU, neka ga primijene ovdje, mi ćemo ga bianco podržati.”

Kaže da bi, da je dobio poziv, vjerojatno otišao.

“Mi smo u međuvremenu imali telefonsku sjednicu. Rekli smo da ne želimo sudjelovati u radu i razgovarati o Izbornom zakonu, praviti se da se ništa ne događa u situaciji kad imamo secesionističke odluke NSRS-a. Milorada Dodika nigdje nema, ni u ovim pregovorima niti ga tko poziva. On je rekao RS ne možete dirati, tako je sve riješeno. Mi smo rekli da ne želimo dok se ne riješi pitanje deblokade institucija i pitanje poništavanja nezakonitih i neustavnih odluka NSRS-a. Naravno da se nije sve to dogodilo u međuvremenu. Dogodilo se da je deblokirana PS BiH, da se održavaju sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda, dogodilo se da je EU krenula s nekim sankcijama koje nije završila  hajde mi smo rekli da je to djelomično u redu što se tiče SDP-a i da ćemo sudjelovati u tim razgovorima. Ponavljam, poziv smo dobili i za ono za što smo dobili, tu smo otišli. Pri tome, i ja osobno mislim da nam objektivno tamo nije ni bilo mjesto.”

Predsjednik SDP-a smatra da je završena priča oko izmjena Izbornog zakona i da je vrlo teško očekivati da se sada naprave konkretni iskoraci.

“Ja bih bio najsretniji da usvojimo izmjene Izbornog zakona koje će građanima BiH osigurati fer i poštene izbore, pa onda kad na osnovu toga izaberemo zastupnike na svim razinama valjda će ti ljudi biti spremniji, normalniji, opredjeljeniji da napravimo neke stvari kad je u pitanju BiH.”

Kaže da će se izbori održati.

“Tu ne smije biti nikakve dileme i zaista mi je drago da imamo priliku čuti i predstavnike međunarodne zajednice. Potpuno podržavam stav koji je rekao američki veleposlanik – bolje da nemamo dogovora nego da imamo loš dogovor. Ali izbora mora biti, treba biti i nitko nema pravo oduzeti pravo građanima BiH da biraju. svatko od nas može bojkotirati izbore, ali nitko nema pravo blokirati izbore. Bojkot je potpuno legitiman oblik političke borbe. Naravno da postoje razni načini na koje se izbori mogu opstruirati. Mi ne tražimo ništa nego da primijenimo europske standarde, da primijenimo ono što je normalno svugdje u demokratskom svijetu i Europi. Ja ne mogu prihvatiti da ovdje dolaze službenici međunarodne zajednice koji zanemaruju te standarde i principe i ovdje nama prodaju priču kako se god dogovorite mi ćemo podržati. Pa mi da smo se mogli dogovoriti ne bi nam vi trebali.”

O građanskom i etničkom kaže da se ono može pomiriti u BiH jer je u cijelom svijetu tako.

“Uvjeren sam da je velika većina građana zrela za to. Nažalost političari i oni koji vode, koji u tome traže priliku i šansu da svojom radikalizacijom odnosa i prilika u BiH zadrže svoje mandate. U BiH nije problem ni izborna reforma ni ustavna reforma. Ovdje je problem politički kriminal, korupcija i to je ono što blokira naš sustav. Ako ovdje dođu pravila EU, pravila demokratskog svijeta mnogi koji sad koriste te resurse i koji blokiraju napredak BiH će doći pod udar pravosuđa i pravde.”

Kaže da ne postoji zemlja u svijetu u kojoj netko nije većina u nekom obliku.

“Mi smo jednom prilikom u razgovoru sa SDA ukazivali na tu priču da, ako govorimo o tome da postoji netko tko zastupa Bošnjake, netko tko zastupa Hrvate, netko tko zastupa Srbe, da evo SDA zastupa Bošnjake i da mi želimo da zastupamo bh. blok, da zastupamo sve građane u BiH. Prirodno, SDA je naslonjena i oni povremenu ističu i podržavaju građanske principe. Naravno kad i gdje im odgovara. Nemaju oni nikakav problem da se dogovore sa SNSD-om i HDZ-om. I onda sad kao treba praviti neki blok koji će se suprotstavljati SNSD-u i HDZ-u. Naravno da mi ne želimo biti dio te priče. Od predstavnika međunarodne zajednice mi je posebno smetalo kada u jednom trenutku kažu da trebamo mi u Federaciji relaksirati odnose Bošnjaka i Hrvata i da to riješimo da bi bilo 2:1. Što znači da bude 2:1 u BiH? U bilo kojem omjeru i bilo koja dva protiv jednog. Valjda treba konačno biti 1:0 za BiH. Ja se nadam da ćemo već u listopadu ove godine napraviti jedan veliki korak da se primaknemo tom 1:0 za BiH.”

“Bilo je dogovoreno ovo asimetrično rješenje, elektorski način glasanja za članove Predsjedništva u Federaciji i direktni izbori u RS-u. Sumnjam da će to visoki predstavnik nametnuti jer to je vraćanje unatrag. Ali svesrdno navijam, ako mi ne budemo spremni u Parlamentu da donesemo izmjene Izbornog zakona koje bi nametnule zaštitu integriteta izbornog procesa, da bi to mogao uraditi visoki predstavnik”, zaključio je Nikšić.

guest
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Iz EU hladno odbili uzepe zahtjev za odgodom izbora.
Uzepeovci u soku. Kazu,nisu tako mislili.

Cakarevi doci
Cakarevi doci
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Ako te to tjesi tako je a gdje ti je građanska u kini bosnjo

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Ne organizira EU izbore nego BiH. Uostalom EU je upozorila ako ne bude izbora to ce kazu uticati na kandidatski status BiH haha. Jake mi prijetnje. Dakle u tom slucaju samo muslimani trpe jer mi Hrvati smo vec EU drzavljani, Srbi ce biti drzavljani EU kad Srbija udje. Dakle nema nista od izbora jer i Hrvate i Srbe boli patka sto muslici nikad nece biti drzavljani EU haha.

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Podbuhli Nermine 🙁 – mi već imamo 2:1 u BiH 😎 ! Ćaafiri vs muslimani 😉

Legitimni uzepe politiĆar
Legitimni uzepe politiĆar
Šta ti kažeš na ovo?  Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
1 mjesec prije

Nacionalne manjine se ne racunaju.🤣

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Ti potu,re nisi svjestan koliko je blizu HZHB , sve što se muljali zadnjih 20 god. Palo u vodu …nema ga… sada ste za Srbe i Hrvate samo muslim,ani ( bali,je), a mogli ste biti mošnjaci…..ALI PO ŠTO NE POSTOJIŠ , NEMA VEZE….⁴

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

Opet Skutore pases drugu travu

Legitimni uzepe politiĆar
Legitimni uzepe politiĆar
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

Crni Kreso,nedjelja je,odi na misu mozda dobijes sta od popa.🤣🤣

Laž vam je u krvi
Laž vam je u krvi
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Lažeš kao pašće. Na Europskom vijeću (ne EU kako ti neznalico navodiš) nije tražena odgoda izbora, pa prema tome nije ništa ni odbijeno. To su laži muslimanskih medija na čelu s Klixom. Te vaše prijesne laži ( a ništa drugo ne radite nego bezočno lažete) demantirao je i hrvatski veleposlanik u BiH. Premda njegov demant većina muslimanskih medija nije objavila, dojam je da ste ipak začepili gubicu. Istina do sljedeće laži. Devedeset posto onog što muslimanski mediji objavljuju je laž.

Kiklop
Kiklop
1 mjesec prije

Niksicu tvoje je najbolje mjesto u vodovodu i kanalizaciji grada Konjica.Cujes se nesto, smrdis.
Muslimani bosnjaci kanite se Poskoka.Imate svoje portale.

EUHB
EUHB
1 mjesec prije

Sva sreća da uskoro više nećemo dijeliti zemlju i vlast s ovim turskim nakotom

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  EUHB
1 mjesec prije

Dabome kmetski logisticki element osmanlijski doveden iz tunguzije nema pravo na tudji posjed

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Još jedna mošnjačko-muslimanska radikalna budaletina s malom čunom.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

haha, koja isil gubica sa ispoucalom, titinom crvenom bojom, hehe

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

STA TI PRICAS TI NIKSICU TI MRZIS HRVATE

Lola
Lola
1 mjesec prije

Uje, sjedite gdje ste

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
1 mjesec prije

Dobro OSUNE,ĆENA POTU,RICE !!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

KRMCINO KONJICKA PRICA O IZBORNOM ZAKONU JE GOTOVA KAD HRVATI KAZU VI MUSLIMANI NISTE SVJESNI STA VAS CEKA A TO JE 23 POSTO ILI POJAS GAZE