Published On: Uto, velj 26th, 2013

Nikšić: Žao mi je što su pripadnici oružanih snaga izmanipulirani

Premijer onog što je ostalo od Federacije BiH , doduše nelegalan, g. Nermin Nikšić danas je nazočio sastanku Kolegija Predstavničkog doma u proširenom sastavu nakon kojeg je izrazio žaljenje što je kategorija pripadnika Oružanih snaga izmanipulirana.
”Ovdje su u situaciji da prosvjeduju na način da je i njima jasno da se nalaze u zakonu. Žao mi je što su došli, a znam i kako su došli. Dobivali su mailove u kojima stoji da ih je SDP-e izdao”, kazao je Nikšić.
Pripadnici OS BiH, u to, kaže, mogu vjerovati ili ne vjerovati, dodajući da više nema nikakve teoretske šanse da oni ne budu u zakonu.
”Na nama je da taj zakon usvojimo na narednim sjednicama Federalne vlade. Planiram odmah nakon praznika razgovarati s predstavnicima Udruženja. Na taj način trebali bi 5. ili 7. ožujka na sjednici imati ovaj zakon”, kazao je Nikšić.
Istaknuo je da kada vidi ovo politikanstvo da se plaši i za sudbinu ovog zakona i ko će se sve pojaviti sa željom da se prošire prava što bi opet moglo da ima određene posljedice.
”Čini mi se kako SDA na ovaj način, pošto nije uspjela na proračunu, pokušava srušiti aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom kako bi BiH uveli u neizvjesnost”, istaknuo je Nikšić.
Mišljenja je da za ovu kategoriju nema rješenja kako je htio SDA na način da dobijemo zakon, a da izgubimo aranžan s MMF-om. Smatra da bi tek tada borci koji danas prosvjeduju ispred Federalnog parlamenta bili prevareni.
Na jutrošnjem sastanku s pripadnicima MMF-a, ističe, da je zakon upotpunosti usaglašen, odnosno ”gotovo 100 posto potvrđen“.
To znači, kako kaže, da su pripadnici MMF-a prvi put pristali da u zakonu bude jedna kategorija demobiliranih boraca i da u njoj budu ratni vojni invalidi. Do sada je to, podsjeća, bio problem.
Navodeći da kategorija pripadnika Oružanih snaga ni na koji način nije oštećena, naglašava da oni već dobijaju nadoknadu kao da se nalaze u mirovini, tako da financijski ničim ne trpe.
Kada bude zakon usvojen i ova kategorija će, naglašava, biti u zakonu.
”Usvajanjem zakona danas imamo vrlo jasnu poruku da dolazi do prekida arnžmana s MMF-om i da ćemo biti u prilici da ugrozimo i plaće korisnika proračuna i primanja svih onih koji su naslonjeni na proračun od obitelji poginulih boraca, raznih vojnih invalida, civilnih žrtava rata pa do redovnih umirovljenika i onih umirovljenika koji su po povoljnim uvjetima umirovljeni”, kazao je Nikšić.