Published On: Pon, lis 7th, 2013

Nikšić: Vlada Federacije formira agenciju za reviziju privatizacije

Vlada Federacije uveliko priprema dokumentaciju za formiranje agencije za reviziju privatizacije , potvrdio je za ” Avaz ” federalni premijer Nermin Nikšić ( SDP ) . Prema našim saznanjima , prvi ugovori koji će se naći na udaru bit će za poduzeća prodana putem tendera .

Proračun iz pričuve

Saznajemo da će se tako na tapetu naći dokapitalizacija ” Energopetrola ” , odnosno , posao s konzorcijem INA – MOL . Na spisku ” prioriteta ” bit će i ” Feroelektro ” , ” Interšped ” , hotel ” Zenit ” u Neumu , te ” Energoinvest – Comet ” .

Iako se mnogi nadaju analizi prodaje i poduzeća poput GP ” Vranica ” , ipak , tvrtke prodane putem javnog upisa dionica najvjerovatnije će biti izuzete od revizije , jer je analiza vlasničke strukture gotovo nemoguća .

U Vladi FBiH bi najkasnije za 15 – tak dana trebali završiti i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta buduće agencije .

– Ne znamo još koliki će proračun agencija biti , ali kako smo računali na eventualno formiranje agencije u ovoj godini , planirali smo malo više novca u okviru tekuće rezerve – kazao je premijer Nikšić .

Radna skupina

Zakon o reviziji privatizacije usvojen je prije više od godinu , i čekalo se da Vlada usvoji podzakonske akte kako bi počela i praktična primjena zakona .

Na jednoj od narednih sjednica Vlade , tvrdi Nikšić , Radna grupa će izvijestiti Vladu o tome što su do sada učinili .

Uloga APF – a

Revizija privatizacije bit će praktično nemoguća bez suradnje s Agencijom za privatizaciju ( APF ) FBiH .

– Vjerovatno će ta nova agencija morati surađuje s nama i , naravno , s kantonalnim agencijama za privatizaciju . Vjerujem da ćemo dobro surađivati ​​, jer smatram da ima slučajeva privatizacije koji itekako zavređuju da budu analizirani – kazao je za ” Avaz ” direktor APF – a Šuhret Fazlić .

Kako je ” Avaz ” već pisao , u Federaciji je do danas privatizirano više od 1.100 poduzeća , a ukupna ostvarena vrijednost iznosila je oko devet milijardi KM , od čega je samo pola milijarde naplaćuje u KM , a sve ostalo u certifikatima .

avaz.ba