Published On: Ned, velj 14th, 2021

NIKŠIĆ: U našem prijedlogu nema ništa protuustavno i protuzakonito

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH izjavio je danas u Mostaru da izbor gradonačelnika Mostara na sutrašnjem nastavku konstituirajuće sjednice neće ovisiti samo od toga kako će se ponašati vijećnici njegove stranke, odnosno, Bh. bloka i njihovih partnera iz PMP-a.

– HDZ i SDA imaju dvotrećinsku većinu , ne treba zanemariti ni HRS koji, također, ima dobar izborni rezultat, tu je i SNSD i mi smo svima ponudili ovu priču u vezi rotirajućeg gradonačelnika. Smatram da tu nema ništa protuustavno i protuzakonito. Nitko ne može osporiti izabranom gradonačelniku da podnese ostavku. Dakle, ne mijenjamo Statut i ne ugrađujemo u Statut bilo što što nije u skladu s izbornim zakonom- kazao je Nikšić.

Nikšić je naglasio da će zavisno od toga kako će se koji od političkih blokova odrediti spram sporazuma kojeg nude ovisiti i njihov odnos prema njima kada se bude glasovalo za gradonačelnika.

– Nama je jasno da HDZ i SDA imaju dvotrećinsku većinu, kao što je jasno da su imali neki sporazum prije izbora. I, nitko ih ne može na bilo koji način spriječiti da to i realiziraju, ukoliko , naravno, između njih postoji volja i ako se dogovore. Ovo je samo prijedlog rješenja, gdje mi pokušavamo stvoriti pretpostavke da, zaista, svi zajedno radimo na rješavanju problema u Mostaru , na integracijskim procesima, na europskom Mostaru. I, ako ne prihvate, mi ćemo se ponašati onako kako smo rekli, a vidjet ćemo tko je spreman za to. Za sada je jedino SDA rekla da je spremna na to – rekao je Nikšić.

Podsjećamo, inicijativu o rotirajućem gradonačelniku osmislio je Zukan Helez, SDP-ov ministar u platformaškoj Vladi FBiH, a ona se ugleda na rotiranje u tročlanom Predsjedništvu BiH. Prema ovome prijedlogu, 16 mjeseci gradonačelnik Mostara bio bi iz Koalicije za Mostar, 16 mjeseci iz Bh. bloka te 16 mjeseci iz HDZ-a BiH. Dakle, praktički, 32 mjeseca ili dvije godine i osam mjeseci gradonačelnik bi bio predstavnik bošnjačkih stranaka, a godinu i 4 mjeseca gradonačelnik bi bio Hrvat.

Inicijativa je naišla na unisonu potporu svih bošnjačkih stranaka, i onih koje sebe nazivaju nacionalnima, a i onih koji za sebe kažu da su građanske.

Ovaj sporazum glatko su odbili predstavnici HDZ-a BiH kazavši da on nije u skladu sa Statutom Grada Mostara, Izbornim zakonom BiH i Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Mostara./HMS/