Published On: Pet, ožu. 17th, 2017

NIKŠIĆ S VELEPOSLANIKOM TURSKE: SDP protiv ravnopravnosti Hrvata

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić bio je domaćin sastanka s izaslanstvom veleposlanstva Turske, koju je predvodio turski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Haldun Koč, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Nikšić je turskom veleposlaniku kazao kako je pred BiH i njenim građanima novi izazov, a to su najave o izmjenama Izbornog zakona.

„Za nas je nedopustiva bilo kakva izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se propisivala nova etnička segregacija građana i daljnja etnička podjela države. BiH je potrebna decentralizacija i regionalizacija, a ne, nipošto i ni po koju cijenu, etnička federalizacija. Koncept, po kojem svi građani imaju mogućnost birati i biti izabrani, neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, jedino je prihvatljiv za SDP BiH, koji će se, kako je rekao, zalagati za promjene Izbornog zakona,kako bi izborni proces bio što transparentniji, te da rezultati izbora više ne ovise od brojača glasova, nego od volje glasača“.,

Izmjenama Izbornog zakona kojima bi se jamčilo da Hrvati, kao suveren i konstitutivan narod, mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i onemogućilo da Bošnjaci ne biraju Hrvatima izaslanike u hrvatski klub Doma naroda Parlamenta F BiH i preko njih  izvršnu vlast u Federaciji, bez predstavnika Hrvata, što se pod vodstvom SDP-a dogodilo u dva mandatna razdoblja, što traže hrvatski političari, Nikšić naziva “etničkom segregacijom”, a zapravo se radi o protivljenju ravnopravnosti Hrvata.

Nikšić kaže kako je odgovor SDP-a na izmjene izbornog zakona i federalizaciju inicijativa SDP BiH o ukidanju kantona u FBiH, čime bi se, tvrdi, značajno poboljšali uvjeti života građana u većem bh. entitetu.

Ukidanjem kantona, za što se zalažu Nikšić i SDP, također je sračunato da se Hrvatima oduzme i ono malo autonomije što imaju i Federacija BiH pretvori u bošnjački entitet.

Nikšić je, na kraju veleposlanika Koča upoznao i o procesu okupljanja lijevog bloka koji će zajednički nastupiti na predstojećim općim izborima 2018. godine./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer