Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Nikšić pisao Sorensenu: Podržali ste protivnike seta antikorupcijskih zakona

SARAJEVO – Nermin Nikšić uputio je danas pismo šefu Delegacije Europske unije u BiH Peteru Sorensenu.

– Poštovana ekselencijo, vjerujem da ste upoznati sa ishodom jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom želim izraziti svoje razočarenje što ste Vi i Vaš Ured dali ogroman doprinos zaustavljanju najveće reforme u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH u proteklih deset godina – navedeno je u pismu.

Nikšić smatra da je dopis upućen potpredsjedniku Federacije BiH bio krucijalni argument političkim snagama koji su imali jasan zadatak da sruše te zakone kako bi sačuvali trenutno stanje.

– To stanje podrazumijeva najveći stupanj korupcije u Europi, što i sami često ističete, ali umjesto da snažno podržite prvi ozbiljan projekt namijenjen borbi protiv korupcije u Federaciji BiH, odlučili ste podržati njegove protivnike – dodao je.

Smatra da to stanje podrazumijeva društvo nekažnjivosti, jer u Federaciji BiH ne postoje presude za koruptivna kaznena djela. Naveo je da u Federaciji BiH ne postoje ozbiljne istrage u vezi s gospodarskim kriminalom te da nitko ne odgovara za uništavanje stotina kompanija u postupcima kriminalne privatizacije.

– To je Vama jako dobro poznato, a ipak ste dozvolili da se Vi i Delegacija Europske unije u BiH iskoristite na najprizemniji mogući način kako bi se taj sistem očuvao. U tome ste uspjeli, barem za sada. Mi ipak nećemo odustati, a ja ću učiniti sve da o ovome što se događalo u proteklih nekoliko dana upoznam najveći broj domaćih i međunarodnih faktora koji imaju bilo kakav dodir s Bosnom i Hercegovinom, jer duboko vjerujem da je obaranjem antikorupcijskih zakona mojoj zemlji načinjena velika šteta – naglasio je Nikšić.

On je kazao da je svjestan da će u Delegaciji sve ovo pravdati nastojanjem da se ne uključuju u političke odnose, šta god to značilo, navodi.

Ipak, smatra, da su se svojim dopisom jasno svrstali na stranu onih koji projekt ruše od samog početka.

– Meni je sada potpuno jasno da se, zapravo, radi o nastavku odnosa koji je Vaš Ured demonstrirao prilikom godišnjeg izvještaja o napretku BiH prema Europskoj uniji, kada je istaknuto da je na državnom nivou u proceduri nacrt zakona o Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, koji je odbijen, ali se zato nije našlo ni slova o Nacrtu zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, koji je tada već bio prošao kao nacrt u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Dozvolite da Vas podsjetim na dio izvještaja o napretku BiH u 2013. godini gdje se, pored ostalog, navodi ”Bosna i Hercegovina nema uspostavljen učinkovit sistem za rješavanje pitanja oduzimanja imovine. Model koji je najviše zastupljen je oduzimanje nezakonito stečene imovine na osnovu odredaba Zakona o krivičnom postupku. Vijeće ministara BiH je utvrdilo Nacrt zakona o oduzimanju imovine, kojim bi se uspostavila nova državna agencija za upravljanje nelegalno stečenim prihodima od krivičnih djela, oduzetim na temelju presuda Suda Bosne i Hercegovine. Međutim, u nacrtu zakona, koji još uvijek nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini, nije predložena uspostava Ureda za oduzimanje nelegalno stečene imovine” – istaknuo je.

Naveo je i kako se u izvještaju Europske komisije u skladu sa standardima Europske unije navodi primjedba kako u BiH ne postoji institucija koja bi se bavila oduzimanjem imovine, odnosno ne postoji ARO (Asset Recovery Office) institucija, što je europski standard prema Odluci Vijeća EU 2007/845/JHA.

– Mi smo u zakonu predložili model u kojem Agencija ne bi imala sve nadležnosti u skladu sa ARO standardima, jer bi cijeli postupak financijskih istraga vodilo tužiteljstvo. Međutim, najviše smo osporavani jer smo tobože predložili takvu vrstu Agencije. Dakle, izvrgnuti smo napadima za nešto što je europski standard i što se u izvještaju o napretku jasno navodi, ali što mi svjesno nismo željeli predložiti, jer smo cijenili da još uvijek nismo spremni u potpunosti primjeniti takav model oduzimanja imovine, te smo kompletan postupak predvidjeli isključivo u domenu pravosudnih institucija. Izgleda da je naš problem što, umjesto deklarativnog zalaganja, stvarno imamo namjeru promijeniti stanje. Naš je problem što nismo najbolje shvatili kako promjene u našoj zemlji nisu poželjne ukoliko ne dolaze isključivo kao navodni pritisak predstavnika međunarodne zajednice. U ovom slučaju zakone smo radili isključivo vlastitim snagama uz uvažavanje svih pravnih standarda Europske unije, te maksimalno poštivanje sugestija i dobronamjernih savjeta domaćih i stranih neovisnih eksperata. Ovo neovisnih posebno naglašavam – naglasio je Nikšić.

Sama procedura usvajanja tih zakona, pojašnjava Nikšić, traje od 5. travnja 2012. godine kada je na sjednici Vlade Federacije BiH usvojen Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelom i prekršajem.

– Dakle, više od 600 dana ovaj zakon je bio u proceduri. Napominjem da na prijedlog ovog zakona nije uložen niti jedan amandman! Vaši suradnici su se i jučer na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH mogli uvjeriti kako izgleda demonstracija ‘demokracije’ od strane onih na čiju ste se stranu, svjesno ili ne, otvoreno svrstali u blokiranju seta antikorupcijskih zakona, kada nisu dozvolili da ja, kao premijer, povučem s dnevnog reda prijedlog ovog zakona prije otvaranja rasprave, na što imam pravo prema Poslovniku o radu Zastupničkog doma i što je u dosadašnjem radu nezabilježen slučaj – kaže Nikšić.

Dodao je i da za dva dana rasprave nije iznesena apsolutno niti jedna konkretna primjedba na odredbu bilo kojeg člana zakona, ali su se svi protivnici donošenja zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala pozivali na Vašu podršku da se zakon ne donese.

– Pretpostavljam da znate kako smo ja i moji suradnici jučer bili spremni razgovarati s Vama i Vašim suradnicima o setu antikorupcijskih zakona. Do toga nije došlo ne mojom krivicom. Želim još jednom iskazati svoju spremnost da sa svojim suradnicima razgovaramo s Vama i Vašim suradnicima, na bilo kojem nivou i bilo kojem mjestu, koje Vi izaberete, o Vašim primjedbama na predložena zakonska rješenja – akcentirao je.

Nikšić je naglasio i kako želi da čuje konkretne primjedbe koje Sorensen ima na te zakone, jer, navodi, to do sada nije naveo niti on niti institucije i pojedinci koji su tražili od Delegacije da zaustave usvajanje zakona.

– Napominjem kako sam uvjeren da su predloženi zakoni usklađeni s najboljom evropskom praksom. To su potvrdili brojni domaći kao i eksperti iz zemalja EU koji su s nama radili na njihovoj pripremi. To je, uostalom, rečeno i u izvještaju koji je za Vaše potrebe urađen od strane vođe projekta za izradu minimalnih pravnih standarda za oduzimanje nezakonito stečene imovine, a koji Vaš ured i dalje krije od javnosti, a možda i od Vas. U iščekivanju Vašeg odgovora – završio je Nikšić, saopćeno je iz Vlade FBiH.