Published On: Pon, tra 15th, 2013

Nikšić Osmanagiću: Vrijeme je da položite račune

Nermin Nikšić konačno je označio direktora Željeznica FBiH Nedžada Osmanagića kao najvećeg krivca za teško stanje u kojemu se nalazi ova javna tvrtka koja je crna rupa žedna novih milijuns
U pismu koje je nametnuti premijer FBiH uputio Osmanagiću, a čiji sadržaj prenosi Dnevni avaz, Nikšić navodi da sve dok je Osmanagić direktor ŽFBiH, ova kompanija nema nikakve šanse za bilo kakav napredak.
– Želim vas uvjeriti kako odavno nemam dileme kako ste vi i vaši pokrovitelji izravni krivci što su “Željeznice FBiH” došle u situaciju u kojoj se nalaze. Iako sam svjestan kako to vama ništa ne znači, želim vas podsjetiti na dva uzastopna negativna rezultata revizije poslovanja, brojne poremećaje u radu tvrtke i ozbiljne zastoje na planu obnove i razvitkaa. Vaša arogancija, nepriznavanje činjenica i stručnih mišljenja, neuvažavanje sustava, zakona, propisa i odluka nadležnih organa, ozbiljno su narušili kredibilitet Uprave ŽFBiH – navodi se u pismu.
On dalje navodi kako je došlo vrijeme da Osmanagić konačno položi račune o svim malverzacijama koje prate rad Uprave na čijem se čelu nalazi.
Gdje su nestale pare?
– Vrijeme je da date odgovor i položite račune u vezi s utroškom sredstava kredita za financijsku konsolidaciju, iznajmljivanjem lokomotiva Turskim državnim željeznicama, sporazumom o otpisu duga GIKIL-u Lukavac, aktivnostima u “Olimpik Tursu”, koji ste doveli do ruba ponora, te o uređenju trga ispred željezničke stanice Čapljina, kao i o nezakonitom prijemu zaposlenika – napisao je Nikšić.
On od Osmanagića zahtijeva objašnjenje i kako je, bez dokumenata i na zakonu utemeljenog obrazloženja, sam sebi isposlovao odluku o odobravanju 17.500 KM za pripremu doktorata, čija je validnost javno osporena, a menadžerski ugovor premašio je propisani limit?!
Nikšić je posebno naglasio kako Osmanagićevo ponašanje i postupci koji su poslovno štetni i nezakoniti, jasno ukazuju na njegovu neadekvatnost za obavljanje poslova koji su mu povjereni.
Zatražio je od Osmanagića objašnjenje zašto osporava odluku o izboru konsultanta za nastavak implementacije projekta “Obnova željeznica u BiH II”, koja je donesena nakon korektno provedene otvorene međunarodne natječajne procedure, jer Federacija BiH plaća kamate na nepovučena sredstva kredita.
– Siguran sam da ovo treba biti i povod za eventualnu antikorupcijsku istragu – rekao je Nikšić.