Published On: Wed, Jun 5th, 2013

Nikšić: Nitko ne može biti nedodirljiv i iznad zakona

”I danas tvrdim da praktično nitko nije kriv dok mu se to u postupku pred službenim institucijama BIH ne dokaže. Smatram da je dobro da uvodimo standarde i norme prema kojima nitko ne može biti nedodirljiv i iznad zakona i nitko se ne može pozivati na autoritet funkcije koju vrši”, istaknuo je večeras tijekom gostovanja na TV 1 premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Komentirajući današnju izvanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je razmatrana politička odgovornost predsjednika FBiH Živka Budimira, Nikšić je ocijenio da se radi o zamjeni teza te da se stalno govori da je Budimir dodjeljivao pomilovanja.

”Točno je da je to radio mimo Povjerenstva za pomilovanja i za određena kaznena djela za koja zdrav razum ne može pomisliti da je dobro da takvi ljudi budu nagrađeni aktom milosti i budu na slobodi.

Ali se stalno previđa činjenica da je Tužiteljstvo pokrenulo protiv njega postupak zbog sumnje da je on za ta pomilovanja ostvarivao korist u vidu materijalne nadoknade”, kazao je premijer.

On pojašnjava da Ustav Federacije BiH poznaje dva načina na koji se može smijeniti predsjednik Federacije, a za oba je potrebna odluka Ustavnog suda i dvotrećinska većina oba doma Parlamenta FBiH.

Potcrtao je da Budimir ne uvažava akte Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta. Naglasio je da su mu zastupnici uskratili podršku, kao i Vladi Federacije, tražeći da podnese ostavku, te da je činjenica da Budimir ne prihvaća volju zastupnika koje je birao narod.

”Predsjednik Federacije se izdignuo iznad njih i zakonodavne vlasti koja je i njega inaugurirala na ovu funkciju i ne dopušta parlamentarnoj većini da formira izvršnu vlast u Federaciji.

To je ustvari ključni razlog zašto ne funkcionira vlast u Federaciji i zašto imamo situaciju da predsjednik Federacije BiH nije dostojan te funkcije”, smatra Nermin Nikšić.

Također je dodao da će se do odluke Ustavnog suda pričekati kako bi se utvrdilo dalje ponašanje u smislu redovnog slijeda sjednica Vlade FBiH.

On se nada da će Parlament Federacije BiH uskoro biti u prilici napraviti rekonstrukciju i imenovati novu vladu.