Published On: Ned, pro 2nd, 2012

NIKŠIĆ: Ne želim biti premijer koji će gledati kako novac građana nestaje, a ništa ne raditi

Razvojna banka ima direktora i to nije privatni premijerov direktor, kazao je u nedjelju u emisiji “Telering” premijer FBiH Nermin Nikšić komentirajući događanja oko Razvojne banke.
Ramiz Džaferović, dodao je, nije kandidat SDP-a za mjesto direktora Razvojne banke. Podsjetio je da je Džaferović bio u “top šest” ljudi Stranke demokratske akcije te da u prošlosti nije bio zadovoljan njegovim radom.
– Međutim, od kada sam premijer, na njegov rad nemam primjedbi, kazao je Nikšić.
Komentirao je i “prozivku” ministara iz SDA na Skupštini Razvojne banke.
– On nije prozvao samo ministre iz SDA i njene čelnike već i članove NSRzB i HSP-a. Džaferović nema pozadinu sa SDP-om i ako ostavimo po strani činjenicu da je prozvao neke osobe, bitno je da je rekao da je razgovarao s predsjednikom SDP-a i premijerom FBiH koji je iz SDP-a i da smo mu rekli da nemamo kandidata za direktora Razvojne banke jer još uvijek nema političkog dogovora, istaknuo je Nikšić.
Na optužbe da je postupio nezakonito i prekoračio ovlasti u slučaju produženja mandata Ramizu Džaferoviću, Nikšić je kazao da je mandat produžio do trenutka izbora nove Uprave banke ili do imenovanja v.d. direktora banke.
– Mi u ovom trenutku imamo dva bloka unutar Vlade FBiH, a samim tim i Razvojne banke. Ni u jednom trenutku nisam uzeo ingerencije u smislu da ja imenujem predsjednika Uprave već sam spriječio nezakonito djelovanje Nadzornog odbora banke koji je htio uvesti instituciju trajnog zasjedanja, pojasnio je Nikšić.
Cijeni da u ovom slučaju nije uradio ništa nezakonito već da je spriječio moguću štetu po FBiH.
Uprava Razvojne banke nastavlja svoj rad do izbora nove, dodao je, isto kao što će to uraditi i Vlada FBiH.
Ministri iz SDA, HSP-a i NSRzB traže od Nikšića da se vrati u zakonske okvire i povuče spornu odluku.
– Ne želim biti premijer koji će sve samo gledati, a ne djelovati, da razmišljam imam li ovlasti ili nemam u trenutku kada jasno vidim da novac građana nestaje, poručio je Nikšić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare