Published On: Čet, pro 20th, 2018

Nikšić najavio ´pravnu bitku´: “Tko god krene u realizaciju odluka SIP-a, pristaje na podjelu zemlje”

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Naša stranka (NS) i Demokratska fronta (DF) predstavile su kriterije za uspostavu vlasti na razini države Bosne i Hercegovine. Jedna od predloženih opcija je i uvođenje novih ministarstava u Vijeću ministara BiH, poput ministarstva za europske integracije BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić predstavio je kriterije za uspostavu vlasti na razini Bosne i Hercegovine i Federacija BiH. Kazao je da se znatan broj kriterija odnosi na izborno zakonodavstvo, poput uvođenja elektronskog glasanja i provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava, piše klix.ba.

“Želja i opredjeljenje je da u izmjenama Izbornog zakona BiH provedemo te odluke i ukinemo diskriminaciju koju trenutno imamo u BiH”, rekao je Nikšić.

Istaknuo je da Bh. blok predlaže i mogućnost preko koje se može riješiti ovaj problem, a jedna od opcija je i da se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine biraju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Neizostavna tema je i popuna domova naroda, ali i uvođenje sustava izvanrednih izbora ukoliko se ne budu mogle formirati parlamentarne većine. Nikšić je poručio kako će Bh. blok inzistirati na odgovornosti članova SIP-a zbog kompromitiranog izbornog procesa.

Rekao je da u BiH treba uvesti neka nova ministarstva poput ministarstva za europske integracije, ministarstva obrazovanja, kulture i sporta BiH kao i drugih ministarstva.

Nikšić je dodao da je Bh. blok zabrinut zbog toga što je SIP “donio neustavne upute kojima nitko nije zadovoljan”. Kazao je da su članovi SIP-a željeli zadovoljiti apetite HDZ-a i da je jako iznenađen reakcijom SAD-a i EU koji su podržali odluku SIP-a.

Predsjednik SDP-a smatra da ljudi iz Europske komisije imaju dvostruka mjerila, odnosno da jedna vrijede za njihove zemlje, a sasvim druga za BiH.

“Mi ćemo svakako kao Bh. blok, gdje god je moguće, nastojati povesti pravnu bitku protiv ovakvih odluka SIP-a. Što se nas tiče, do tog razrješenja, tko god krene u realizaciju neustavnih odluka pristaje i na podjelu zemlje”, rekao je Nikšić.

Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić kazao je da Željko Komšić nije došao na sastanak zbog sastanka s Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

“Bh. blok će iskoristiti sve pravne mehanizme da zatraži ocjenu ustavnosti uputa SIP-a. Kao ovlašteni apelant to će ispred Bh. bloka učiniti član Predsjedništva BiH Željko Komšić”, kazao je Đonlagić.

Ocijenio je da su se članovi SIP-a vodili principom donošenja političkog rješenja, što je dovelo do toga da se jedan ustavni dio poštuje, a drugi ne poštuje. Smatra kako novi saziv Vijeća ministara BiH ne bi trebao biti formiran bez formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu Federacija BiH.

Žestoko je kritizirao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za kojeg je kazao da je praktično poručio:”Neće dobiti vlast u FBiH”. Đonlagić je rekao da je Bh. blok pripremio dokument nakon što je dobio program Stranke demokratske akcije (SDA).

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović poručio je da je dokument Bh. bloka izuzetno važan jer predstavlja početak nastajanja nove platforme, odnosno Bh. bloka.

“Ja se nadam da će ovo rezultirati pozivom da svi promislimo o tome što radimo u proteklih 25 godine. Imamo nacionalističke stranke i stranke koje se koriste nacionalističkim metodama da bi ostale na vlasti. Ova zemlja može puno bolje”, rekao je Kojović.

Rekao je da će sve učiniti da se u naredne dvije ili četiri godine promjeni kompletno stanje i da se stranke prilikom ulaska u koaliciju pravdaju matematičkim koalicijama.

“Ovaj ne tako velik dokument je zato važan. Jer prvi put postoje stranke koje su spremne žrtvovati svoj identitet i ugraditi ga u nešto što je važno od njih samih”, kazao je Kojović.

Na pitanje novinara zbog čega Bh. blok ne funkcionira u Unsko-sanskom kantonu odgovorio je predsjednik SDP-a, koji je rekao da sigurno na lokalnom nivou postoje različiti pogledi, ali da je opredjeljenje da se odnosi na nivou stranačkih središta prenesu na lokalni nivo.

“To sigurno neće utjecati na Bh. blok jer smatramo da je to ulaganje u budućnost”, rekao je Kojović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare