Published On: Sub, sij 4th, 2014

PREMIJER OD PLATFORME LJUT NA DOJUČERAŠNJEG “MILJENIKA”: Budimir blokira, komplicira, ne sluša…

Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra financija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je priopćenje za javnost.

”Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplicira političke procese u Federaciji BiH, što čini već gotovo dvije godine.

Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u prosincu 2012. godine, a koji je tad odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH.

Očito je kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realiziranjem svojih prijetnji.

Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zloupotrebom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudija Ustavnog suda FBiH.

Današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH će biti dodatno usložnjena i to, naravno, ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne zanimaju.

Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja kaosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način.

Neću dopustiti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate penzija, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz proračuna FBiH, što je u stvari njegov krajnji cilj, a što se može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra financija koji je, prema Zakonu o izvršenju proračuna, jedan od potpisnika svih transfera iz Proračuna FBiH.

Očito se čekalo da, ukoliko kaos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog proračuna i aranžmana sa MMF-om, otpočne provedba plana B i blokiranja financijskih tokova u Federaciji BiH.

Siguran sam kako će i ovaj, kao i svi slični pokušaji Budimira i njegovih istomišljenika, osujetiti oni koji, poput ministra Krajine, interes Federacije i njenih građana stavljaju iznad osobnog”, navodi se u priopćenju premijera FBiH Nermina Nikšića, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.