Srijeda, 29 svibnja, 2024

NIKŠIĆ JE U PRAVU: Negiranje genocida u Grabovici i omalovažavanje žrtava sramota i moralni sunovrat BH društva i Tužiteljstva

Must Read

Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih obitelji teška je sramota i moralni sunovrat političkog sustava koji bi zbog sudski utvrđenih činjenica trebao biti prvi i najglasniji zagovaratelj istine i Rezolucije o genocidu u Srebrenici – poručio je danas premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

To bi im morala biti, kako je istaknuo, moralna i civilizacijska obveza ako očekuju barem mrvu iskupljenja za učinjeni zločin političke strukture čiji su sljednici.

-U Srebrenici se dogodio genocid. Ovu jednostavnu istinu nije lako prihvatiti ni jednom normalnom ljudskom biću. Genocid na kraju 20. stoljeća je gotovo nemoguće pojmiti i potpuno je neprihvatljivo da se dozvolilo da se dogodi u vrijeme vrhunca razvoja demokratskih europskih država i tzv. europskih vrijednosti. Nažalost, dogodio se. Kamo sreće da nije. Da nije bilo genocida danas Srebreničani ne bi svoje očeve, sinove, braću, muževe posjećivali na mezarju u Potočarima – navodi Nikšić.

Podsjeća da je, kada se bivši kancelar Njemačke Willy Brandt prvi poklonio žrtvama holokausta, to bio signal da Njemačka prihvaća i razumije svoju odgovornost i da je spremna raskrstiti s mračnim duhovima prošlosti kako bi za svoju djecu stvarala svijetlu i prosperitetnu budućnost.

-Srbija i jedan dio Bosne i Hercegovine još čekaju svog Brandta. On prije svega treba njima. Ovaj narod je nažalost odavno odustao od iščekivanja pokajnika, iako bi nam drago bilo da se pojave. Baš zato imamo pravo još jače i glasnije od demokratskog Zapada zahtijevati da nas prigrli u europsku i NATO obitelj zbog vlastite odgovornosti koje su svjesni, kada je Bosna i Hercegovina bila odbačena, odsječena, izolirana i pod embargom, prepuštena na nemilost srebreničkim i drugim dželatima – ističe Nikšić.

Opstala je Bosna i Hercegovina, ali je pitanje za Europu i demokratski Zapad, kako je naglasio, mogu li opstati njihove vrijednosti ako ne ispune dug prema Bosni i Hercegovini, mjestu gdje su na očigled svih poklekli i iznevjerili te principe za koje se i danas deklarativno zalažu.

-A onima koji su i jučer priželjkivali njen nestanak želim jasno poručiti: Bosna i Hercegovina će biti, sve drugo će proći – poručuje Nikšić u objavi na Facebooku.

Nakon ovog nemamo što drugo dodati nego zahvaliti se premijeru Nikšiću i pozvati ga pomogne da se genocid u Grabovici više ne negira. Da više ne tonemo moralno dole. I ne dijelimo genocide po naciji žrtve. Ujedno zahvaljujemo HNS-u BIH na njihovom potresnom pismu Vijeću sigurnosti i Ujedinjenim narodima u kojem demantiraju zaključak da je Srebrenica najgori zločin na tlu Europe nakon drugog svjetskog rata, pojašnjenjem da postoji gori – Grabovica.

- Advertisement -

14 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -