Published On: Pet, pro 4th, 2020

NIKŠIĆ JE POSTAO NAJOPASNIJI ČOVJEK PO SDA: Aferu izborne krađe u Srebrenici „zakuhali“ su doušnici OSA-e i „servirali“ je SDP-u

Zanimljiv osvrt na aferu  izborne krađe “Srebrenica” prenosimo s portala The Bosnia Times bez uredničkih intervencija:

 

Nakon prvog talasa medijskih natpisa i napada na predsjednika SDP Nermina Nikšića, nove informacije o izbornoj krađi bacaju sasvim drugačije svjetlo na cijelu situaciju. Podsjećamo, SIPA je uhapsila nekoliko osoba umiješanih u izbornu krađu u Srebrenici. Iako je akcijom SIPA-e obuhvaćeno nekoliko pojedinaca, najveći udar podnio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH zbog činjenice da je Bego Bektić, sudionik u ovoj aferi, bio povjerenik SDP BiH u Srebrenici.

Nove informacije, pak, govore da je Bego Bektić, dojučerašnji član SDA, uposlen u Općini Srebrenica upravo u dogovoru SDA i SNSD-a. Bektić se ranije predstavio kao izopćenik u SDA Srebrenica, koju su potresale afere zbog nestalih donacija, tučnjave u džamiji i malverzacija vezanih za Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica, gdje godinama vedri i oblači Edin Ramić. Upravo će Ramić biti i prvi SDA funkcioner koji je prozvao Nermina Nikšića kao aktera krađe. Bektić je bio dio dogovora koji su u Srebrenici vodili SDA i SNSD, a u SDP je došao pod izlikom pokajnika.

Informacije o imenima svih učesnika došle su iz tabora oko OSA-e i njenih doušnika, još u toku hapšenja. Poznato je da su Nikšić i Osman Mehmedagić u sukobu, jer Nikšić predsjedava komisijom za nadzor OSA-e, a Mehmedagić ni do danas nije objasnio da li ima diplomu ili ih ima nekoliko u svega par godina studiranja. To upućuje da u ovom slučaju postoji dublja pozadina od navedene. Naime, Nikšić ne bi mogao ni narediti niti učestvovati u aferi, niti bi imao ikakve koristi od toga. Ipak, Nikšić je orkestrirano izdvojen u cijeloj aferi.

Informacije sa terena govore da kontakti SDA i SNSD nikad nisu prestali, kao i da je vrlo moguće da u cijeloj aferi učestvuju državni službenici, jer teško je vjerovati da ovako složena operacija može izvesti bez pomoći iz Srbije. U tom slučaju cijelu su akciju morale pratiti obavještajne službe i djelovati ranije. Zašto nisu?

Međutim, činjenica je da OSA služi Bakiru Izetbegoviću. Upravo će Izetbegović kroz saopćenje SDA pozvati Nikšića da ponudi ostavku. Intencije Bakira Izetbegovića sigurno se ne kriju u brizi za Srebrenicu, jer upravo je Bakir Izetbegović uništio Reviziju presude za genocid. No, ono što Izetbegovića sigurno brine jeste činjenica da Nikšić ruši čak tri kantonalne vlade u kojima je SDA. Nikšić je zbog toga postao najopasniji čovjek po SDA.

Uzevši sve te stvari zajedno, postaje jasnije da za SDA i Osmicu korisniji upravo ovakav razvoj situacije, počev od prelaska Bektića u SDP, pa sve do tromosti u sprečavanju krivičnog djela, što je odgovornost institucija, a ne Nikšića i SDP-a.