Published On: Sri, ožu 12th, 2014

Nikšić i partneri pripremaju uništenje BH Pošte i HP-a Mostar

Neustavni federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) i partneri u Vladi FBiH (SDP-SDA) pripremaju uništenje ‘BH Pošte‘ i ‘Hrvatske pošte‘ (HP) Mostar!

Vlada FBiH je, naime, u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o unutarnjem platnom prometu FBiH prema kojem će, ako bude usvojen, dva glavna poštanska operatera ostati bez jedne od temeljnih djelatnosti.

Kako je za ‘Dnevni avaz‘ kazao predsjednik Sindikata ‘BH Pošte’Muhamed Bajramović, u novom propisu Vlada poštama oduzima djelatnost platnog prometa, što znači da oba operatera dovodi u vrlo nepovoljan položaj.

Ukidanjem platnog prometa Vlada FBiH ‘BH Pošti’ i ‘HP-u’ Mostar nanosi štetu od oko 30 milijuna KM na godišnjem nivou. To znači da ostajemo bez 25 posto ukupnih prihoda, a izravna posljedica u poduzećima je gubitak od 800 do 1.000 radnih mjesta. Bit će ugašeni i neki sektori, radnici će postati višak, a moguće je da poštama spremaju i privatizaciju”, rekao je Bajramović.

Prema njegovim riječima, Sindikat je poduzimao brojne aktivnosti da se spriječi SDP-ov zakon, a Vlada je nekoliko puta odbijala i amandman Ekonomsko-socijalnog vijeća da se poštama ostavi platni promet, pišeDnevni avaz.

No, Vlada i Nikšić su u formi prijedloga u parlamentarnu proceduru uputili zakon koji odgovara bankarskom lobiju i Agenciji za bankarstvo FBiH, koji su kreatori zakona. Tek prije nekoliko dana saznali smo da je Vlada za 27. ožujak, kada je planirana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predložila i ovaj zakon. Zašto su sve krili od radnika? Bojimo se da je ovo njihova prljava igra. Zato smo na hitnom sastanku Sindikata donijeli odluku o prosvjedima na dan sjednice ispred zgrade Parlamenta”, istaknuo je Bajramović.

Sindikalisti se pitaju je li interes Vlade da uništi sve što je ostalo zdravo u Federaciji. ”Nakon što su uništili ‘Poštansku banku’, sada udaraju na ‘BH Poštu’. Ako Parlament ne usvoji amandman, ogluši se na naše zahtjeve, a posluša Vladu, ne mogu jamčiti što će se desiti jer ljudi ostaju bez posla”, upozorio je Bajramović.

Zakon sličan onome koji je upućen u Parlament FBiH ranije je usvojio SNSD Milorada Dodika u Republici Srpskoj, koji je skoro uništio ‘Srpske pošte’. Najjača stranka u manjem bh. entitetu to poduzeće dovela je u situaciju da danas mora dizati kredite u komercijalnim bankama da bi radnicima isplatili plaće bez doprinosa. Isti scenarij SDP priprema poštama u Federaciji, navodi Avaz.

Zastupnik u Federalnom parlamentu Mirza Ustamujić (SBB) rekao je za ‘Dnevni avaz’ da će Klub zastupnika njegove stranke uputiti amandman na zakon kojim se spašavaju pošte.

Postavlja se pitanje šta su radili Vlada, Uprava i Nadzorni odbor (NO) ‘BH Pošte’. Zna se da SDP od sedam članova NO ima predsjednika i još tri člana, što znači da ima većinu u odlučivanju. Opravdano sumnjamo da je smišljeno uspostavljena kompletna SDP-ova struktura za rušenje dvije pošte, kao što je urušena i ‘Poštanska banka’. Također, sumnja se da poštanske operatere ruše zbog ‘Union banke’, kojom, također, upravlja SDP”, smatra Ustamujić.

Sindikat BH Telecoma podržava sindikaliste BH Pošte i HP-a

Sindikat BH Telecoma Sarajevo dao je podršku sindiktima ‘BH Pošte’ Sarajevo i ‘Hrvatske pošte’ Mostar  i njihovim zahtjevima da se ne dozvoli ukidanje platnog prometa ‘BH Pošti’ i ‘HP-u’.

Zašto je Vlada FBiH odbila amandman koji obavljanje tih poslova ne oduzima poštama i u čijem je to interesu, morat će se kad tad pokazati. Predlažemo Parlamentu FBiH da na sjednicu tog doma pozove i predstavnike naših kolega sindikalaca iz ‘BH Pošta’ i ‘HP-a’, a parlamentarce da amandmanima isprave pogreške izvršne vlasti”, kaže se u priopćenju Središnjeg odbora Sindikata BH Telecoma.