Published On: Pon, sij 13th, 2014

NIKŠIĆ I DALJE BJESNI NA ŽIVKA: Stvorio je potpuni kaos

Načini nadilaženja situacije nastale blokadom svih financijskih tijekova u Federaciji BiH nakon odluke navodnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o smjeni navodnog federalnog ministra financija Ante Krajine, bili su u fokusu razgovora koje je navodni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, na njihov zahtjev, danas vodio s predstavnicima braniteljskepopulacije.

U delegaciji koja se susrela s federalnim premijerom u sjedištu Vlade u Sarajevu bili su predsjednici Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Ale Hošić, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić i Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Vahid Međuseljac.

Osnovno pitanje koje su postavili predstavnici ove populacije koja broji gotovo 100.000 korisnika je kada se može očekivati deblokada isplata sredstava za lične i porodične invalidnine jer, kako su naglasili, imaju veliki pritisak članstva da im se odgovori, posebno onih čiji je to jedini izvor prihoda.

Ponovivši kako je čin predsjednika Federacije BiH pokušaj da se destabilizira Federacija i izazove kaos, premijer Nikšić je istaknuo kako je ovu blokadu moguće prevazići na više načina.

Vi znate da sam ja Ustavnom sudu Federacije BiH podnio zahtjev za rješavanje spora s predsjednikom Federacije o razrješenju federalnog ministra financija, uz koji sam dostavio i zahtjev za donošenje privremene mjere. Očekujem da se Ustavni sud, s obzirom na težinu posljedica ove odluke, o tome izjasni što prije”, kazao je Nikšić.

Za rješenje problema isplate branilačkih naknada i omogućavanje ministru financija Anti Krajini da radi svoj posao najjednostavnije bi bilo, kaže Nikšić, da predsjednik Federacije povuče ili izmijeni svoju odluku o njegovom razrješenju ili da Ustavni sud donese mjere koje će omogućiti ministru financija da radi.

Procedura izbora novog ministra financija ili izmjena Zakona o izvršenju proračuna zahtijeva vrijeme, a to vaše članstvo ne može čekati, kao ni sve druge proračunske obveze. No, kako je jasno da se donošenje rješenja u ovoj situaciji ne smije odgađati, a zbog dobrobiti svih građana, predložit ću Vladi, na posebnoj sjednici, u četvrtak određene mjere koje bi, ukoliko dobiju potrebnu većinu, omogućile isplatu transfera branilačkoj populaciji”, navodi federalni premijer BiH.

Po njegovim riječima, za donošenje ove odluke treba sačekati da nadležne institucije sistema u razumnom roku odluče o nastaloj situaciji, a “najvažnije od svega je da je novac na Jedinstvenom računu trezora za ove namjene osiguran“.

Federalni premijer je na kraju razgovora naglasio da svojom odlukom Živko Budimir nije kaznio ni predsjednika Federacije, ni premijera, niti ministra financija, već upravo ljude koji čekaju i trebaju zaslužene isplate iz proračuna, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.