Published On: Čet, pro 27th, 2012

NIKŠIĆ: Budimir je pokazao da poštuje Ustav BiH, a sad bi trebao smijeniti i onih osam ministara u Vladi

Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo tražili od predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da poništi svoju odluku o prihvatanju bjanko ostavke federalnog dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića, prokomentirao je u izjavi za Fenu neustavni i nelegalni premijer FBiH Nermin Nikšić poništavanje Odluke o ostavci Radivojevića.

 
Nikšić ističe da je Budimiru ovo preporučio i Ustavni sud.
– Drago mi je da je ovim primjerom predsjednik FBiH pokazao da može poštovati Ustav FBiH. Iskreno se nadam da će ga poštovati i povodom mog zahtjeva za smjenu osam ministara u Vladi – zaključio je Nikšić.
Povratak Desnice Radivojevića u Vladu FBiH nije ono što Vladi FBiH treba.
Ovako je za Agenciju Fena prokomentirao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić vraćanje Radivojevića na mjesto ministra prostornog uređenja i dopremijera Vlade FBiH.
Podsjećamo, predsjednik FBiH Živko Budimir donio je danas Odluku o stavljanju van snage Odluke o prihvaćanju ostavke Desnice Radivojevića.
– Vlada FBiH treba da bude odraz volje građana iskazana kroz parlamentarnu većinu u kojoj opozicija neće u takvom kapacitetu zaposjedati Vladu FBiH. U principu, s aspekta funkcionalnosti i zahtjeva koji stoje pred Vladom FBiH u 2013., odnos osam naprema devet, na bilo koju stranu ne predstavlja ništa osim tehničku formu u rješavanju operativnih poslova niskog kapaciteta – kazao je Škaljić.
Potpredsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Jasmin Duvnjak kazao je večeras u izjavi za Agenciju FENA da je zatečen i iznenađen odlukom predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o vraćanju Desnice Radivojevića na dužnost ministra prostornog uređenja u Federalnoj vladi.
“Ne znam šta je pozadina donošenja Odluke o stavljanju van snage Odluke o prihvaćanju ostavke Desnice Radivojevića”, dodao je ističući da će SDA iznijeti svoj zvaničan stav o ovome najkasnije sutra na novogodišnjoj pres-konferenciji.
(FENA/em)