Published On: Sri, tra 10th, 2013

NIKOLIĆ U NY: Nad Srbima su počinjeni najveći zločini na Balkanu

BEOGRAD / NEW YORK – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić obratio se danas u New Yorku na tematskoj raspravi Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) na temu “Uloga Međunarodnog kaznenog suda na pomirenju”, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
“Srbija i ja spremni smo da ne čekamo 70 godina da bismo se pomirili sa susjedima s kojima smo nekada živjeli u istoj državi ili s kojima, mislim na Kosovo i Metohiju, i danas živimo u jednoj zemlji. Duboko sam uvjeren da je Haški tribunal odmogao kada je taj proces u pitanju i da ga je, vjerojatno, nepotrebno odgodio na naredna pokoljenja. Svakako ga je, u velikoj mjeri, usporio i otežao “, rekao je u New Yorku srbijanski predsjednik.
Podcrtao je kako se” Srbi ne stide onog što su činili”. ” Mi smo ponosni na to. Naša snaga je u istini … Netko u Haagu želi reći da su samo Srbi provodili genocid dok su ostali narodi samo sjedili. Možda je nepravda u Haagu”, poručio je Nikolić. Spomenuo je i lidera svoje bivše stranke Vojislava Šešelja, istaknuvši da je 11 godina nepravedno u pritvoru. Smatra da je to najgrublji udar na ljudska prava okrivljenih. Nikolić se upitao je li pravda oličena u jednakosti iščezla sa zemlje. ” Ili misle da je pravda jačeg važnija. Srbija je među prvima podržala osnivanje Tribunala. Osjećanje nezadovoljenja pravde je prisutno kod Srba još od Dugog svjetskog rata.
Nezadovoljenja pravde izazvalo je nepovjerenje kod Srba. Sud može biti instrument progona. Haag je pokazao da nema ravnopravnosti jer je tužitelj imao prednosti nad okrivljenom”, dodao je on. Haški tribunal je, tvrdi Nikolić, izazvao kod jednog naroda osjećaj da mu je počinjena nepravda, a kod drugog trijumfalizam. “Sa stanovišta znanosti i etike, haški procesi mogu staviti u istu ravan s procesima koje je vodila Inkvizicija, kao i sa pariskim i moskovskim procesima. Postupci protiv Srba su motivirani kažnjavanjem i odmazdom, a odmazda, osobito u suvremenom pravu, nikada ne može biti opravdana kao pravedna. Haaški postupci su bez pravde i pravednosti “, smatra Nikolić. Naglasio je kako su nad Srbima počinjeni najveći zločini. ” Povijest ne pamti zločine kakvi su počinjeni nad Srbima na Balkanu”, podvukao je. Srbima 1150 godina zatvora Podsjetio je da je Srbima u Haaškom sudu dosad izrečeno oko 1.150 godina zatvora, dok su predstavnici drugih naroda za zločine nad Srbima, kako naglašava, osuđeni na ukupno 55 godina. Nikolić je podsjetio da su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Marka oslobođeni iako je Hrvatska, kako je rekao, protjerala preko 300.000 Srba iz krajeva koje su” stoljećima nastanjivali njihovi preci”. Tvrdio je i kako su postrojbe Armije BiH pod zapovjedništvom Nasera Orića, navodno, ubile više od 2.000 Srba iz Bratunca.
Srbi s Kosova, dodao je, organizirano su kidnapirani, a potom su im vađeni organi koji su prodavani na crnom tržištu. ” Povijest ne pamti takve zločine. Haški sud, umjesto da ih procesuira, uništio je dokaze. Stotine tisuća protjeranih, tisuće ubijenih i otetih na Kosovu nisu bili dovoljan razlog Haškom sudu da zapovjednike i pripadnike takozvane Oslobodilačke vojske kazni, nego je, tijekom postupka Haradinaju, što je slučaj bez presedana, dozvolio da se bavi politikom. A dozvolio mu je, zapravo, da uklanja i zastrašuje svjedoke “, dodao je Nikolić, prenio je novinar agencije Anadolija. Haški tribunal nije ispunio cilj Po njegovim riječima, presude Haaškog tribunala” izazivaju frustriranost i depresiju kod Srba, a kod Hrvata i Bošnjaka potječu egzaltiranost i trijumfalizam”. “Haška suđenja, čini se, uglavnom neće uspjeti da dosegnu pravu i potpunu istinu, pa će i pomirenje biti nametnuto i neiskreno. Ne može se biti pravedan prema nekima, a prema drugima ne.
Kako objasniti da gotovo nitko, osim u jednom slučaju u Bosni iu jednom slučaju na Kosovu, nije bio pravomoćno osuđen za zločine nad Srbima “, smatra Nikolić, te u svom stilu dodao:” Haški tribunal nije ispunio osnovni proklamovani cilj – pomirenje u regiji, i zato ne može biti ni budućnost međunarodne pravde, već samo njena ružna prošlost. Korist od Haškog tribunala postoji samo utoliko što je sada potpuno jasno da je način njegovog osnutka, njegov cjelokupni rad pokazao da se tako više nikada ne smije raditi “. Srbijanski predsjednik je ocijenio kako je” možda nepravda protiv Srba u Haagu bila uvertira za otimanje Kosova u šta su umiješane i najmoćnije sile”. “U slučajevima oslobađanja hrvatskih generala i bošnjačkog časnika Orića Haški sud je izgradio kulturu nekažnjavanja za zločine počinjene protiv Srba. Jednostavno poslana je poruka da se Srbi mogu ubijati, silovati i istrebljivati, a da nitko ne odgovara za to “, naveo je.
Prekinuli suradnju s Haškim tribunalom Na kraju, usvrdio je da” Srbija svoju suradnju s Haagom okončala”. ” Donijeli smo odluku da surađujemo samo na tehničkoj razini i nikako više. Nikada naša pravedna borba na Balkanu nije bila nepravedna i nepoštena niti su srpski vojnici nedostojno odnosili prema neprijateljima i civilima iz drugih naroda. Historija ne pamti takve zločine počinjene nad Srbima na Balkanu. Ali Srbi se u Haagu kao žrtve skoro i ne pojavljuju “, zaključio je Tomislav Nikolić. Radmanović: Haški tribunal sudi samo Srbima Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je, uz ostalo, da u Republici Srpskoj (RS) postoji rasprostranjeno mišljenje da je Haški sud selektivan i diskriminatorski prema Srbima.” Najveći paradoks presuda u Haagu da Haaški sud sudi samo srpskom narodu”, zaključio je, dodajući da je to uzdrmalo povjerenje u međunarodnu pravdu.
(Vijesti.ba / Anadolija)