Published On: Wed, Oct 16th, 2013

NIKOLIĆ: Srbija ne može, ne želi, niti će ikada da ugrozi BiH

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija ne može , ne želi , niti će ikada ugroziti BiH , ali da ne može ni pomoći da BiH bude bolje .

Nikolić je rekao da BiH postoji prema Dejtonskom sporazumu , kao i voljom onih koji žive u njoj .

” Mi možemo samo sa strane da pomognemo da to tako postoji . Ali , Srbija ne može pomoći ni da to bude bolje , ako tri naroda i dva entiteta ne žele da to bude bolje ” , rekao je Nikolić za RTS .

On je naveo da niko više ne optužuje Srbiju da ugrožava interese BiH zato što ima odnose s Republikom Srpskom , jer ima pravo na to i želi te odnose , te dodao da Srbija hoće i sa Federacijom BiH da ima odnose , ako postoji ekonomski interes .

” Sa Republikom Srpskom moramo imati odnose i ako nemamo ekonomske interese , jer to je naša briga o srpskom narodu izvan granica Srbije , i to svatko mora razumije ” , rekao je Nikolić .

Na konstataciju da je nekoliko puta zvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na neku vrstu konzultacija kada je riječ o unutarnjim političkim pitanjima Srbije , Nikolić je rekao da to ne bi tako nazvao i da se on sa Dodikom nikada ne konzultira o unutarnjim prilikama u Srbiji .

Nikolić je naveo da ne želi da mu predsjednik Republike Srpske pomaže da ostane na vlasti .

” Ja želim da se on uvijek pita kako žive Srbi koji su došli iz Republike Srpske , da li im je Srbija sve omogućila što može i kako on može pomoći . To je ta prava vrsta suradnje ” , naglasio je Nikolić .

Predsjednik Srbije je rekao da Srbi koji žive kilometrima daleko , kao Srbi u Banjoj Luci , Trebinju , Herceg Novom , razumiju što Srbija mora raditi , ali i da on razumije kako oni žive i što treba raditi .

” Ali , ja sam ubijeđen da ja njima ne otežavam . Mogu oni jednostrano pokvariti odnose sa mnom , ali ja njima ne otežavam život . Odnosi nisu pokvareni , ali ako netko tamo povede Srbe i kaže – nama smeta Tomislav Nikolić – pokvarit će odnose ” , rekao je Nikolić .

Nikolić je ponovio da je njegova izjava da Srbe iz BiH naziva ” Bosancima ” pejorativno shvaćena .

” Mene boli kada se odreknemo nečega i onda pokušam vraćam Srbe , ali vidim da to više ne ide . To je zaboljelo Srbe u Republici Srpskoj , jer su ih odvikli od toga da su Bosanci . I ja sada to prihvaćam , razumijem ” , rekao je Nikolić .

 Srna