Published On: Sri, velj 13th, 2013

Nikolić prvi govori u UN o Hagu

Beograd – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prvi će govoriti na debati u GS UN na temu uloge međunarodnih kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde, saznaju “Novosti”.
Debata je zakazana za 10. travnja u Njujorku.
Ukoliko se za raspravu prijavi predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, on će govoriti drugi, a treći će biti predsjednik Ruande.
Zatim slijede predstavnici ostalih država članica UN i promatrača, a prema informacijama koje imaju “Novosti” interesovanje za debatu su pokazale Rusija, Kina, SAD, EU, Brazil, Južna Afrika, Kenija …
Na adrese članica UN u utorak su otišla pisma-pozivi za sudjelovanje u diskusiji, čime je počela formalna priprema ove sjednice. Nju je još u studenom inicirao predsjednik GS UN Vuk Jeremić poslije oslobađajuće odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala za hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača. U pozivima se članicama UN obrazlaže tema diskusije i njen izgled, a poslije Nirnberškog procesa, ovo će biti prvi put da se učinak međunarodnog kaznenog pravosuđa stavlja na raspravu u otvorenom formatu GS.
Uvodne riječi 10. travnja imat će generalni tajnik UN i predsjednik GS UN. U prijepodnevnom dijelu govoriće predstavnici država članica UN i visoki predstavnici sudova. Poziv je upućen Međunarodnom kaznenom sudu, kao i sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. U popodnevnom dijelu biće dva panela pod nazivom: “Pravda” i “Pomirenje”. Na njima će i publika moći postavljati pitanja, a sudionici će biti povjesničari, predstavnici udruženja žrtava, visoki bivši dužnosnici Tribunala.
Predsjednik GS UN Vuk Jeremić ocijenio je, za “Novosti”, da pripreme za javnu raspravu teku dobro.
Uloga predsjednika GS, kako navodi, bila je da izabere temu i osigura najvišu svjetsku pozornicu, kao i da ono što bude izrečeno u raspravi postane službeni dokument UN.
“Na državama članicama je da iznesu svoje mišljenje. Mislim da će i popodnevna rasprava biti iznimno interesantna, jer će tada biti prilika da se o radu Tribunala raspravlja sa stručne strane, kao i da se čuju mišljenja predstavnika žrtava. Vjerujem da će naši napori pomoći ostvarenju onoga što smatram da treba biti najvažniji cilj, a to je istinsko pomirenje između naroda. Ono mora biti bazirano na utvrđivanju pune istine “, kaže Jeremić.
Predsjednik Opće skupštine UN ovlašten je po okončanju rasprave sastavi službeni dokument UN koji će obuhvatiti sadržaj diskusije.
Iako je bilo pritisaka da se termin za raspravu izmjeni, tako da se ne poklopi s danom osnutka NDH, datum je ostao nepromjenjen. Hoće li Hrvatska biti za govornicom GS tog dana, još nije poznato, ali ako odluka bude da ovu zemlju predstavlja njen predsjednik Ivo Josipović, i on će biti u vrhu liste govornika. Za popodnevni dio, poziv je upućen i Gotovininom odvjetniku.