Nikolić: Priština popustila, sporazum blizu


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao poslije sastanka u Bruxellesu da je Priština popustila i da će sporazum biti postignut 20. ili 28. ožujka, prenosi Tanjug.

Stupanj nadležnosti zajednica srpska općina na sjeveru Kosova bila je tema sastanka državnog vrha Srbije sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton.Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpska općina na Kosovu i Metohiji i nada se da će sporazum s Prištinom biti potpisan tijekom sljedećih desetak dana.
“Priština koja je do sada inzistirala na tome da svako rješenje mora uklopiti u njihove zakonske okvire, popustila je”, izjavio je Nikolić novinarima poslije sastanka srpskih državnog vrha sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton.
“Sporazum će biti potpisan ako ne 20, onda 28. ožujka”, rekao je predsjednik Srbije, s kojim su na razgovorima kod Eštonove bili i premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.
Prema njegovim riječima, razgovor sa Eštonovom, iskren i konkretan, ticao se neophodnih izmjena zakona koje su donijele prištinske vlasti, ali i zakona Republike Srbije, kako bi se srpski zajednici omogućila zaštita sukladno europskim standardima.
“Nije bilo nikakvih dokumenata”, precizirao je Nikolić, misleći na spekulacije da će Ashton iznijeti “non paper”.
Jedini dokument bio je, rekao je, Rezolucija Narodne skupštine i papir naše vlade o dijalogu, rekao je Nikolić.
Državni vrh Srbije razgovarao je s Eštonovom tijekom radne večere dva i po sata.
Sastanak je zakazan na inicijativu Bruxellesa, pošto je postalo izvjesno da je dijalog Beograda i Prištine “zapeo” na pitanju ovlaštena zajednice srpska općina.
U okviru dijaloga predviđene su još dvije runde razgovora Beograda i Prištine, 20. ožujka i 6. travnja, a 16. travnja  Cathrine Ashton će izvijestiti Savjet ministara EU o rezultatima dijaloga i iznijeti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore s EU.

more recommended stories