Nikolić obećao Putinu da Srbija neće u NATO, a on njemu kredit od 800 milijuna dolara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao u Moskvi izabranom srbijanskom kolegi Tomislavu Nikoliću kredit od 800 milijuna dolara.

“Prije dvije godine dodijelili smo Srbiji kredit od 200 milijuna dolara, a sada smo spremni na dodjelu druge tranše od 800 milijuna dolara”, rekao je Putin, po priopćenju Kremlja.

Ruski predsjednik je dodao da je “najvažnije što ih sa Srbijom vežu jake partnerske veze na Balkanu, te da Srbe smatraju duhovnom braćom”.

>> Cijeli intervju Nikolića: Velika Srbija je neostvareni san

Nikolić, kojem je odlazak u Moskvu prvo inozemno putovanje nakon izbora, zahvalio je na svemu što je Rusija učinila i što će u budućnosti činiti za Srbiju. Posebno se to odnosi, rekao je Nikolić, na pitanje ostanka Kosova u sastavu Srbije. “Uvjeravam vas da je Srbija ruski partner na Balkanu”, kazao je.

Kako piše agencija AFP, Nikolić nikada nije skrivao svoje proruske simpatije, pa je u Beogradu 2007. godine izjavio da je Srbiji “bolje biti ruska provincija nego pristupiti Europskoj uniji”, ali je u međuvremenu promijenio antieuropsku retoriku.

“Srbija je na putu ka EU. To je dalek i neizvjestan put. Mi ćemo uređivati zemlju po pravilima koja postoje u EU”, kazao je Nikolić ruskom predsjedniku, ali je ponovio da njegova zemlja neće u NATO. “Ja sam to otvoreno govorio u predsjedničkoj kampanji i pobijedio”, kazao je.

Nakon inauguracije, Nikolić će 12. lipnja otputovati u Bruxelles. (Hina)

more recommended stories