Nikolić: Dolazim u Zagreb, osim ako Hrvatska ne uvrijedi Srbiju Kosovom

BEOGRAD – Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak u Bratislavi da će u Zagrebu sigurno biti na svečanosti u povodu prijema Hrvatske u Europsku uniju, a da bi to moglo biti spriječeno jedino odlukom Hrvatske da tom prigodom “uvrijedi Srbiju” predstavljanjem i sudjelovanjem Kosova kao države na toj svečanosti.

Nikolić je ipak, u izjavi agenciji Tanjug na summitu država središnje Europe, rekao kako misli da će sudjelovati, imajući u vidu trenutačno stanje stvari i ono o čemu se već dogovorio s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Srbijanski je predsjednik istaknuo i da će kao šef države poželjeti Hrvatskoj napredak unutar EU i na taj način pokazati da je i Srbiji cilj biti u toj obitelji.

“Vi znate da je Srbija mogla stvoriti dosta problema odluci da Hrvatska bude član EU, zato što nije poštivala nekoliko dogovora koji su bili uvjet bez kojeg se ne može, posebice u raspolaganju Srba svojom imovinom, sigurnom povratku… Ali, nije u redu zaustavljati druge u napredovanju, nego trčati tako da napreduješ i sam”, navodi Tanjug Nikolićevu izjavu na summitu u Bratislavi.

Naglasivši kako je sebi postavio cilj od Srbije stvoriti oazu mira, posebno između bivših jugoslavenskih republika, Nikolić je rekao da više nema nijednog razloga da se one okreću samo jednom dijelu prošlosti – onome u kojem su ratovale, već i onom drugome, u kojem su države bivše SFRJ surađivale, imale zajedničke proizvode i izlazile pod okriljem jedne države na zajednička tržišta.

Srbijanski predsjednik pozvao je u Bratislavi sudionike summita zemalja središnje Europe da podupru europski put Srbije i dodjeljivanje datuma za pretpristupne pregovore o članstvu u EU, a na marginama summita se sastao s predsjednicima Austrije i Crne Gore, Heinzom Fisherom i Filipom Vujanovićem.

more recommended stories