Published On: Sat, Jul 27th, 2013

Nikola Špirić: BiH je međunarodni poligon za projekte izvana

Ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić upozorio je da BiH nije vođena, nego navođena zemlja, i da je međunarodni poligon za projekte izvana.

“Ako je u završnoj fazi slaganje regionalnih kockica, onda bi nas moglo čekati veselije vrijeme. Ako nije, živjet ćemo u zatvorenom krugu”, ocijenio je Špirić.

On je za Glas Srpske napomenuo kako je rješenje stalni dijalog, koji ne smije prestati, ali da je zabrinjavajuće što za dijalog nema volje.

“Političke elite iz Sarajeva žive u iluziji da će vremenom izgraditi zamišljenu BiH po svojoj viziji. Srpska strana bi da se pridržava Daytonskog sporazuma, a hrvatska živi u daytonskom nezadovoljstvu. To naprosto nije formula u kojoj se krije uspjeh BiH ili bilo koje strane”, istaknuo je Špirić.

On je naglasio i da međunarodna zajednica vješto potura formulu “vi niste sposobni da razvijete ekonomiju”, dok ne dozvoljava da se postigne politički dogovor.

“To je formula stajanja”, smatra Špirić.

Komentirajući talačku krizu u institucijama BiH, Špirić je ocijenio da se sada analizira posljednja formula pokušaja snažne integracije BiH i socijalne prekompozicije zemlje, i dodao da je vlast u zabludi ako misli da će prosvjedi stati.

“Suštinska vlast je u međunarodnim rukama – ostalo su glumci vlasti. Razgovora nikada nije bilo na inicijativu bilo koga nego na međunarodnu inicijativu”, rekao je Špirić.

On je istaknuo kako Sarajevo ne doživljava Republiku Srpsku kao dio BiH, a da se od Srba i Srpske traži da javno kaže da je dio BiH.

Govoreći o ”slučaju Mehmedović”, Špirić je rekao kako se situacija treba “ohladiti” ukoliko Agencija za istrage i zaštitu BiH i Tužiteljstvo BiH ne žele biti plijen političara.

Istaknuo je i da javnost u BiH mora imati odgovor je li naoružanje poslije rata uništeno ili je prodano, te dodao da istražne radnje po ovom pitanju stanu uvijek kada istraga dođe do neke “krupnije” ličnosti, što je znak da država ne postoji.

“Bez stranaca ne bi bilo ni oružja u BiH, a ni trgovine. Svi zajedno su u tom poslu. Nažalost, BiH ima mnogo neodgovorenih pitanja, a dnevno joj se serviraju pitanja ‘Sejdić i Finci”, upozorio je Špirić.

 

SRNA