NIKOLA LOVRINOVIĆ: BHRT ima manjka priča o životu Hrvata u BiH

Nikola Lovrinović je rekao kako BHRT ima manjka priča o životu Hrvata u Bosni i Hercegovini, a govoreći o nacionalnoj strukturi zaposlenih kazao je da bi “osnivač tog emitera mogao biti Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH”.

“BHRT danas se nalazi pred kolapsom, jer zbog smanjenja naplate RTV takse nismo u mogućnosti izmirivati svoje obveze”, kazao je danas generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović članovima Povjerensta za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Članovi Povjerenstva razmatrali su i usvojili Izvješće o radu i poslovanju BHRT-a, Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvješća BHRT-a za prošlu godinu te Financijski plana BHRT-a i plan programa za ovu godinu.

Karamehmedović je pojasnio da entitetski emiteri kontinuirano krše zakon jer ne uplaćaju ili kasne s uplatama prihoda BHRT-u od marketinga, zbog čega se ovaj medijski emiter nalazi pred kolapsom budući da za deset dana treba uplatiti milijun KM poreznih potraživanja.

Generalni direktor tvrdi da bi, ukoliko se ne uplate ta dugovanja, BHRT mogao biti blokiran, što bi značilo kraj operativnog rada, a to bi se izravno odrazilo i na Federalnu televiziju jer im neće imati tko davati usluge.

Predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Povvjerenstva s poteškoćama s kojima se RTV servis suočava budući da se bilježi stalni pad naplate RTV takse, a značajan je gubitak i po osnovu martketinga.

Bez obzira na to, Gotovuša tvrdi kako je ovaj servis ispoštovao sve propisane kvote emitiranja informativnog, kulturnog, obrazovnog i zabavnog programa. Kao dobre stvari koje su realizirane u prošloj godini, naveo je prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo u poplavama, Svjetsko prvenstvo u Brazilu te Olimpijske igre u Sočiju.

Član Povjerenstva Nikola Lovrinović (HDZ BiH) istaknuo je da ovaj emiter ima manjka priča o životu Hrvata u Bosni i Hercegovini, a govoreći o nacionalnoj strukturi zaposlenih kazao je da bi “osnivač tog emitera mogao biti Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH”.

Na njegovu opasku reagirao je član Povjerenstva Šemsudin Mehmedović (SDA), kazavši kako to nije istina te je dodao da ovaj emiter s izuzetno smanjenim prilivom sredstava čini maksimalno. Mehmedović je zaposlenike ovog emitera nazvao “čarobnjacima”.

S njim se suglasila i članica Povjerenstva Hanka Vajzović (DF) i Fehim Škaljić (SBB). Vajzović je dodala da zahtjev Lovrinovića za osnivanje javnog servisa na hrvatskom jeziku nije legitiman, ali je kazala i da svatko može imati primjedbu na program koji se emitira.

Gotovuša je kazao kako BHRT vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti svih naroda, ali je napomenuo da kada se globalno pogleda izgleda da ima najviše Bošnjaka, ali to je zato što je njih najviše u operativnom sektoru, dok ih je manje u odnosu na druge na rukovodnim pozicijama.

Član Povjerenstva Jovan Vukovljak (DNS) podvukao je kako je BHRT u prošloj godini poslovao s gubitkom od oko 705.000 KM, ocjenjujući da se mnogo novca čak 51 posto izdvaja za bruto plaće zaposlenih te je kazao da bi trebalo razmisliti i o smanjenju broja zaposlenih.

Na sjednici je rečeno kako je potrebno uraditi temeljnu rekonstrukciju financiranja RTV servisa te donijeti novi zakon o RTV sustavu, a istaknuto je ikako je proces digitalizacije u zastoju također zbog manjka priliva sredstava.

Na kraju je s tri glasa za, jednim protiv i dva suzdržana prihvaćen prošlogodišnjo Izvješće o radu BHRT-a, a k znanju je primljen i program rada za ovu godinu.