Published On: Čet, stu 16th, 2017

Nikada niti jedna izložba na ovim prostorima nije izazvala toliko veliku pozornost kao ova večerašnja Marinova

Prilikom svečanog otvorenja hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović prisjetio se mnogih godina koje je proveo s umjetnikom, te posebno naglasio njegov značaj umjetničkom doživljaju Hercegovine.

Slikar Marin Topić, kazao je da je uvijek želio prenositi svjetlost svog Mostara i Hercegovine.

Slika zaslona 2017-11-16 u 20.25.04

“Volio bih da imam kuću na trgu, na našem Rondou, možda Peškina kuća i da čitav Mostar dođe i da ih ja primim u svoju kuću. Ja želim samo davati ljubav, o slikarstvu pričati to je teško”, kazao je Topić na samom otvorenju.

U ime organizatora izložbe, biranim riječima o umjetniku, a posebno njegovom talentu i stvaralaštvu govorio je Darko Juka.

“Riječ je o svojevrsnomu presjeku Topićeva stvaranja, s pedesetak vrhunskih slika različnih formata koje nudimo javnosti na dar, sve do isteka novembra. Ova je saradnja dogovorena još krajem prošle godine, a na moju posebnu radost, jer konačno ugošćujemo slikarskoga barda koji je strahovito utjecao na umjetničku zbilju ovoga podneblja, naslikavši neke od kultnih radova naše novije historije”, kazao je u najavi direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka.

Slika zaslona 2017-11-16 u 20.25.16

Izloženi su čuveni radovi Sumrak bogova, Humska Venera, poznate oblutke, šipke, platane, Neretvu, sve ono što jest njegova Zemlja humska, iz kista i od Krista.

Slika zaslona 2017-11-16 u 20.26.02

O Topićevom stvaralaštvu akademik Tonko Maroević zapisuje kako mu je motivika podjednako određena regionalnim, hercegovačkim ishodištima, kao i univerzalnim, kozmopolitskim temama.

“Slikajući raznovrsne oblutke na dnu rijeke, podrazumijevajući pritom efekt tekuće vode, ostvaruje ujednačenu napetost stišano i skladno obojenih ploha, a slikajući, pak, gustiš šipkova granja, uračunavajući prozračnost duboke pozadine neba, teži dinamičnomu grafizmu prepletenih crta i učinku žive zasićenosti površine. Osim toga, vizura na riječno kamenje vodi pogled prema tlu, a panorama granja usmjerena je uvis. Nije toliko riječ o žabljoj ili ptičjoj perspektivi, nego o volji da se svijet oko sebe uhvati što integralnije, punije, ne samo fizički nego i metafizički”, precizno secira Maroević.

Marin je Topić rođen u Mostaru, 3. jula 1957. godine. Prvu uljanu sliku naslikao je kao trinaestogodišnjak. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981. i upravo te godine naslikao Gospu Međugorsku. Prvu je samostalnu izložbu imao 1982. u Franjevačkomu samostanu u Širokomu Brijegu, drugu 1983. u Zagrebu, a treću 1985. u Sarajevu. Od 1987. godine, u Munchenu studira slikarstvo devetnaestoga stoljeća, a 1989. odlazi u Kaliforniju. U Mostar se vraća 1990. godine. U nizu uspjeha njegove plodne i burne karijere svakako se ističe velika monografska izložba iz 2006. godine (Zemlja humska) u rodnomu Mostaru, s kojom je Topić gostovao i u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Sarajevu i u Podgorici, te ju je vidjelo ukupno više od stotinu hiljada posjetitelja.
Slika zaslona 2017-11-16 u 20.25.56
Slika zaslona 2017-11-16 u 20.25.46
Slika zaslona 2017-11-16 u 20.25.34

Izložbu pod imenom Zemlja humska – kist i krist zajednički su organizirali Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar, pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH, a uz sponzorsku potporu Vlade HNŽ-a, Aluminija d.d. Mostar, HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB, Hrvatske pošte Mostar, Rektorata i FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru.

Riječ je o svojevrsnomu presjeku Topićeva stvaranja, s pedesetak vrhunskih slika različnih formata koje ćemo ponuditi javnosti na dar, sve do isteka mjeseca studenog. Ova je suradnja dogovorena još koncem prošle godine, a na moju osobitu radost, jer konačno ugošćujemo slikarskoga barda koji je strahovito utjecao na umjetničku zbilju ovoga podneblja, naslikavši neke od kultnih radova naše novije povijesti. Jer ugošćujemo njegov genijalni Sumrak bogova, njegovu Humsku Veneru, sve one njegove oblutke, šipke, platane, Neretvu, sve ono što jest njegova Zemlja humska, iz kista i od Krista. Čim je procurila vijest o ovoj organizaciji, izložbu se počelo karakterizirati likovnim događajem godine, što svakako nije bez razloga. S izrazitim se entuzijazmom u organizaciju uključila mostarska Matica, a tehnički nas je pomogao čitav niz prijateljskih poduzeća i institucija. Na našu osobitu čast, pokroviteljem nam je dr. Dragan Čović koji će osobno izložbu proglasiti otvorenom – riječi su direktora Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka.

Slika zaslona 2017-11-16 u 20.25.23
Slika zaslona 2017-11-16 u 20.25.10
Slika zaslona 2017-11-16 u 20.24.55
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x