Published On: Thu, Sep 14th, 2017
#3rd | By Desk

NIKAD VEĆE POSJETE: Posuško mega lito

Koncert Parni Valjak

„Posuško lito“, koje se održava u susret Danu općine Posušje, odnosno proslavi Velike Gospe, ove godine bilo je jače nego ikada.

„Posuško lito“ službeno je počelo još tamo 24. lipnja, iako su uvertira u njega bili Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja općine Posušje i Obljetnica osnutka pukovnije ‘Ante Bruno Bušić’ događaji kojima se oživljavaju uspomene i sjećanja na naše poginule branitelje, a trajalo je sve do 02. rujna.

U protekla tri mjeseca brojni posjetitelji, a ove godine ih je bilo čak 70 000, što je najviše dosada, mogli su uživati u bogatom programu kojeg je činilo blizu 40 različitih kulturnih, zabavnih i športskih sadržaja. Brojne predstave, izložbe, predstavljanja, promocije, koncerti, projekcije filmova, festival, smotra folklora i sportski događaji učinili su Posušje kulturno-zabavnim i športskim središtem ne samo Hercegovine već i šire regije.

Festival klapske pisme

Svakako vrijedi izdvojiti Festival klapske pisme na kojem je sudjelovala sama krema klapske pisme uz visoko pokroviteljstvo predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i supokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović već drugu godinu zaredom. Sjajni Parni valjak svojim spektakularnim koncertom napravio je u Posušju večer za pamćenje pred 10 000 ljudi, kao i večer prije na Smotri hrvatskog izvornog folklora Šima Jovanovac. Dok su par dana ranije publiku zagrijali posuški bendovi koncertom „Za sve ove godine“. Sve generacije uživale su u Posuškim igrama bez granica koje su okupile na stotine natjecatelja, a veliko zanimanje bilo je za biciklijadu Posuški đir, skup planinara u Masnoj luci te uličnu košarku. Najposjećeniji događaj i ove godine bio je Malonogometni turnir mjesnih zajednica, sela, zaselaka i gradskih četvrti općine Posušje koji je trajao ukupno 17 dana natjecateljskih dana.

Općina Posušje u posljednjih nekoliko godina zajedno s brojnim posuškim kulturnim institucijama, društvima, udrugama, organizacijama, ustanovama i drugim aktivistima i pojedincima te ostalim partnerima uspijeva kreirati program manifestacije „Posuško lito“ u kojem bi bilo za svakoga ponešto. I to im zasada itekako polazi od ruke. Posjetitelji ovih događaja za program imaju samo riječi hvale. Posebno raduje činjenica da u kreiranju programa sudjeluje veliki broj mladih koji se tako afirmiraju i čija kreativnost i umjetničko izražavanje dolazi do izražaja.

Večer ikavice

Skup planinara

Istodobno se čuvaju narodna tradicija, kultura i stari običaji (Smotra hrvatskog izvornog folklora, Kamendani, Večer ikavice, Ilijino brdo, Podbila Etnofest) a nastaju neki novi projekti koju su u kratkom vremenu postali prepoznatljivi, kako unutar tako i izvan granica BiH kao što je Festival klapske pisme.

Veliki dio posla odradili su članovi Radnog tijela za pripremu kulturnih događanja pod nazivom “Posuško lito” koji su osmislili, vodili i koordinirali cijelim projektom kako bi prošao u najboljem redu. Ništa manje nisu bili bitni sponzori koji su na razne načine podržavali ovu manifestaciju prepoznavši je kao vrlo bitan faktor u kreiranju društvenog i kulturnog života općine Posušje.

Ulična košarka Turnir mz 2 publika Turnir mjesnih zajednica Likovna kolonija Kamendani
Brojne predstave - Kad kraljevi proplaču

Događaji u okviru manifestacije “Posuško lito” bili su zastupljeni u svim medijima, od novina, televizije do internetskih portala preko kojih se slala svojevrsna turistička razglednica Posušja i kojima se ovim putem organizatori zahvaljuju.