NIKAD VEĆA VOJNA PARADA Rusi na Crvenom trgu slave 70. godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom

MOSKVA – Rusija u subotu uz veliku pompu, ali bez svojih europskih i američkih saveznika, velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi slavi 70. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom, prenose agencije.

Zapad Rusiji zamjera uplitanje u rat na istoku Ukrajine i podršku proruskim separatistima, dok ruski predsjednikVladimir Putin zadovoljno dočekuje svjetske čelnike, među kojima predsjednika Kine Xi Jinpinga, IndijePranaba Mukherjeea, Egipta Abdel Fataha al-Sisija i Kube Raula Castra, te glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, na nikad većoj vojnoj paradi na kojoj će pokazati i novo rusko oružje.

Novi tenk Armata T-14 predstavljen kao najmoćniji na svijetu, međukontinentalne balističke rakete od 50 tona i 16.000 vojnika će tijekom jutra proći ispred dvadesetak šefova država pozvanih na službenu tribinu kako bi pokazali moć Rusije koja se vraća u središte pozornosti četvrt stoljeća nakon pada SSSR-a, prenosi AFP.

Nakon vojne parade očekuje se više od 160.000 ljudi u središtu Moskve u povorci u kojoj će Moskovljani nositi portrete očeva i djedova, veterana rata. Tijekom večeri su predviđeni koncerti prije vatrometa s desetak točaka ruske prijestolnice.

DV2021777_826311S0 DV2021779_826305S0 DV2021775_826320S0

moskvaProslave se odvijaju u ozračju jakih diplomatskih napetosti između Rusije i Zapada. Rijetki europski dužnosnici koji će u subotu biti u Moskvi, među kojima češki i slovački, neće nazočiti paradi, kao ni francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Moskva dan nakon komemoracija očekuje njemačku kancelarku Angelu Merkel u Moskvi na razgovorima s Vladimirom Putinom.

Na paradi će uz tenk Armata -T-14, Rusija ponosno prikazati i samohodni top Koalicija-SV s dometom od 70 km, protutenkovski sustav Kornet-D, maksimalnog dometa 10 km, protutenkovsko oklopno vozilo Kurganets-25, koje kao i Kornet-D ima nadograđen sustav za aktivnu obranu od mina.

Prodefilirat će i amfibijska transportna oklopna vozila Bumerang, kao i nekoliko modela sustava međukontinentalnih balističkih raketa Iars RS-24, dugog više od 20 metara, teškog blizu 50 tona, dosega 11.000 km.

Putina ne zabrinjava bojkot Europljana i Amerikanca, koji su u petak proslavili 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata, a pobjeda u tom ratu je u Rusiji uzdignuta do ranga mita utemeljenja patriotizma i ruske veličine.

Prije proslava je ruski predsjednik ispričao da mu je majka preživjela strašnih 900 dana opsade Lenjingrada, jedan mu je brat umro od difterije tijekom opsade, a otac teško ranjen granatom koju je bacio njemački vojnik.

Ruski tv-kanali su preplavljeni dokumentarnim filmovima, raspravama i filmovima o Drugom svjetskom ratu, borbama za Staljingrad i osvajanju Reichstaga, u kojima se primjećuje povratak Staljina, odgovornog na smrt milijuna sovjetskih građana.

Bivši diktator je rehabilitiran gotovo 60 godina nakon destaljinizacije kojom je prekinut kult njegove ličnosti tri godine nakon njegove smrti.

Samo je trećina Rusa 2008. mislila da veliki ciljevi SSSR-a opravdavaju žrtve koje je Staljin nametnuo sovjetskom narodu, a sada ih tako misli 50 posto, prema ispitivanju centra Levada, što objašnjava povratak plakata generala Staljina, pobjednika nad nacističkom Njemačkom i njegovih kipova u nekoliko gradova Rusije i na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija pripojila u ožujku 2014.