Published On: Uto, lip 29th, 2021

NIKAD TEŽIH RIJEČI ZA POLITIČKO SARAJEVO: “U dijelu BiH djeluju ogranci Islamske države”

Dostupni podaci pokazuju da na zapadnom Balkanu djeluju ogranci terorističke organizacije Islamska država, posebno na dijelu područja BiH i na Kosovu, izjavila je u ponedjeljak ministrica kulture i informiranja Srbije Maja Gojković.

U obraćanju na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv “Islamske države” u Rimu, ona je istaknula da Beograd najviše brinu rizici i prijetnje koji mogu doći od “stranih terorističkih boraca” i dodala da je na strani Islamske države s Kosova ratovalo više od 300 ekstremista, čime se proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije.

Gojković je poručila da će Srbija zato nastojati da, podržavajući međunarodno pravo, u njegovim okvirima još više produbi suradnju sa svim sigurnosnim partnerima u regiji i šire, a to uključuje i preventivno djelovanje radi eliminiranja uzroka ovih fenomena, prenosi Srna.

Ona je podsjetila da se Srbija od samog početka pridružila međunarodnim naporima u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država.

Ministri Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, koji su se danas nakon dvije godine ponovno osobno sastali, usvojili su zajedničko priopćenje u kojem su potvrdili odlučnost da nastave borbu protiv ove terorističke organizacije i da kroz sveobuhvatne, koordinirane i višestrane napore stvore uvjete za njen trajniji poraz.

Između ostalog, ministri su istaknuli da je prioritet zaštita civila, uz uvjerenje da je neophodno da se u svim okolnostima poštuje međunarodno pravo, uključujući međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, kao i relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Skup u Rimu su otvorili talijanski ministar vanjskih poslova Luiđi di Majo i državni tajnik SAD Entoni Blinken./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x