Published On: Pon, lis 12th, 2020

Nijemci je zvjerski mučili i objesili, a Split je se sramio. Sada je je dobila mural

RAT se tih listopadskih dana 1944. godine bližio kraju.

Trebat će još nešto više od pola godine da savezničke snage do kraja slome otpor nacističke Njemačke, no u jesen 1944. već je počelo povlačenje iz Dalmacije na sjever.

Na samom kraju rata u Dalmaciji, svega koji tjedan pred oslobađanje Splita, uhvaćena je Palmina Piplović. 22-godišnjakinja je radila kao partizanska veza u Splitu, a Nijemci su je uhvatili 7. listopada i tri dana zvjerski mučili.

Na kraju su je, baš na današnji dan 1944. godine, objesili na električni stup na splitskom Majdanu. Tu je visjela danima. Kao upozorenje, kao jedan od posljednjih divljačkih zločina njemačke vojske koja je već za koji tjedan počela bježati prema sjeveru.

Poslije rata po Palmini je nazvan lanac dječjih vrtića.

No nakon 1990. godine Palmina Piplović je, baš poput mnogih drugih sudionika antifašističke borbe, postala uteg, nije se uklapala u novu sliku povijesti Hrvatske.

Dobila mural u Splitu

Danas joj je u Splitu otvoren mural. Autorica je akademska slikarica Andrea Resner. Mural je, kako je rekao Vjeko Santrić u ime kotara, nastao kroz suradnju Varošana i udruge Domine.

Predsjednica udruge Domine Mirjana Kučer je navela kako je ovo službeno objavljivanje da će Palmina Piplović blizu kuće u kojoj je rođena dobiti svoj mural, piše Dalmatinski portal.

“Hvala Vjeki na suradnji. Simboliku koju Palmina ima za Varoš i slobodan Split godinama pokušavamo naglasiti”, rekla je Kučer.

Pojasnila je da je mural nastao kao dio projekta Mediteranski ženski festival, u sklopu kojega su lani oslikali zaboravljenu Zdravku Krstulović.

“Bio je to prvi ženski mural, a iznimno smo sretni što Palmina blizu svoje rodne kuće dobiva svoj”, podvukla je.

Autorica Andrea je skromno zahvalila što je od Domina dobila priliku napraviti mural i odati počast Palmini koja je, rekla je, toliko zakinuta u ovom gradu, kao i brojne žene.

“Zato je lijepa ova inicijativa da se vrate žene grada u povijesnu priču”, poručila je Resner.

Suvlasnica kuće Ives je pak naglasila kako joj je kao djetetu Varoša s precima antifašistima bilo sasvim normalno ustupiti kuću za crtež.

“Nema boljeg mjesta za mural i da joj se odužimo za sve što je napravila. Ovo je, zapravo, lijepi način za zahvaliti se njoj i njenoj obitelji”, istaknula je Cikatić.

“Tragedija je što ovdje nema gradonačelnika Andre Krstulovića Opare ni ikoga iz uprave”

Ranko Britvić, predsjednik udruge Vedra, je naveo kako je Varoš simbol Splita koji čuva sjećanje na curu koja simbolizira stradanje i borbu za slobodu Splita i Hrvatske.

“Tragedija je što ovdje nema gradonačelnika Andre Krstulovića Opare ni ikoga iz uprave”, poručio je.

Istaknuo je i kako ove akcije potiču na razmišljanje.

“Mural će biti podsjetnik na heroinu, a kada se vrtić bude zvao po njoj, onda će stvari sjesti na svoje mjesto”, zaključio je Britvić.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>