Nije tačno da izbjegavam Lagumdžiju

3Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić danas je, na novinarsko pitanje o odnosima između njega i lidera Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije, odgovorio da oni, privatno, nikad nisu ni bili loši.

To što nekad mislimo različito, to je toliko ljudski… pa to imate u svojoj kući! Dajte mi situaciju u kojoj svi u kući mislite isto? Nije dobro da ljudi uvijek misle isto. 

Mislim da iz te različitosti može izaći kvalitet“, odgovorio je Komšić.

Nije tačno!

On je, nakon obilježavanja 20. godišnjice postrojavanja 1. brigade policije Stari Grad, netačnim ocijenio medijske napise kako Komšić i Lagumdžija više ne idu zajedno na iste događaje.

„Nije tačno da ne idemo na iste događaje“, ocijenio je član Predsjedništva BiH i nastavio, „ja nemam običaj ići na prijeme u ambasade, to se tako radilo i kad sam ja bio ambasador. Šefovi država nisu nikad dolazili na prijeme u ambasadu. Izuzev – znate kako to kod nas hoda – da budemo pošteni, osim Američke ambasade. Tamo svi trče da odu. Što nije fer, diplomatski. Ali, još jednom, ja nemam običaj da idem na te vrste prijema.“

Osvrnuo se Komšić i na sve češće spominjanje ponovnog pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid. Podsjetio je on na pravnu mogućnost da se, ukoliko se pojave nove činjenice i dokazi, proces nastavi, a ne ponovo pokrene.

Politički otpor tužbi protiv Srbije

„Moguće je da uz ove procese u Haagu, pogotovo suđenje Ratku Mladiću, BiH dobije formalne argumente koji će iz tog suđenja izaći kao pravni, kako bi se mogao nastaviti proces po toj tužbi. Naravno, bit će tu puno političkih otpora – politički subjekti iz RS-a bit će protiv toga.

Tako da, ako postoji mogućnost da se proces koji je vođen nastavi, bez donošenja odluke bilo kog državnog organa o nastavku tog procesa ili pokretanja novog, onda ima šanse da se to desi (…) stvari treba izvući sa političkog na pravni kolosijek, jer na političkom ne možemo dobiti saglasnost.“

Ipak, Komšić je naglasio da šef našeg tima koji je nekad vodio proces(Sakib Softić, op.a) nije optimističan po ovom pitanju.

 

Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba