Published On: Čet, sij 17th, 2013

Nije samo Federacija BiH kriva

Komentirajući napise u medijima u vezi sa sadržajem Kvartalnog izvještaja o ekonomskim pitanjima zemalja kandidatkinja i pretpristupnih zemalja za članstvo u EU, glasnogovornik Delegacije Europske unije u BiH/EUSR Andy McGuffie je kazao kako je pogrešno izvesti zaključak da ovaj redovni monitoring izvještaj o ekonomskim pitanjima prebacuje krivicu na bilo čiju adresu u Federaciji BiH.
”Tekst iz ovog izvještaja Generalne direkcije Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja pruža pregled činjenica u vezi s predočenim ekonomskim podacima”, ističe McGuffie.
On dodaje da Izvještaj navodi razvoj događaja, a EU i dalje smatra da pitanje vlade u Federaciji BiH moraju riješiti relevantne institucije i politički lideri u FBiH, putem dijaloga koji je uspostavljen.
Inače, u spomenutom izvještaju navodi se kako se kriza vlasti u BiH i dalje nastavlja jer je Živko Budimir, predsjednik FBiH, odbio izvršiti rekonstrukciju entitetske vlade. No, navodi se i kako za ekonomsku krizu u BiH nisu krivi političari u potpunosti nego da je na to utjecala i globalna ekonomska slika kao i elementarne nepogode koje su zadesile našu zemlju.
(Dnevnik.ba)