Published On: Sri, stu 20th, 2019

NIJE SAMO BILA PRLJAVIH NOKTIJU Afera koja je srušila Vladu u Austriji: Uhićena osoba bh. porijekla

Austrijska policija sprovela je pretrese više stanova i uhitile osobe, među kojima i jedna bosanskohercegovačkog, te jedna srpskog porijekla, u vezi s aferom “Ibiza”, uslijed koje je “pala” vlada Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske partije (FPO) pod kancelarom Sebastianom Kurzom.

Više osoba iz okruženja privatnog detektiva koji je odgovoran za snimanje večeri na Ibizi, prije dvije godine, tijekom koje je tadašnji lider FPO Heinz-Christian Strache obećao navodno nećaku ruskog milijardera, državne poslove za financijsku podršku njegovoj stranci, je privedeno, a prema dokumentu tužiteljstva polazi se od toga da su namjeravali da za novac ucjenjuju Strachea, prenose Nezavisne.

Strache je, poslije pojavljivanja video snimaka, podnio ostavku na sve političke funkcije, a uslijed toga izglasano je nepovjerenje vladi.

Među osumnjičenima se nalazi direktor jedne konzalting firme, kao i njegova suradnica, inače bivša djevojka detektiva.

Prema pisanju “Salcburger nahrihten” u nalogu tužiteljstva navode se tri osobe kao ključni akteri u ovoj aferi.

Dvoje je uhićeno u Salzburgu, a radi se o jednom 39-godišnjem Austrijancu bh. porijekla i jednom 52-ogodišnjem Srbinu.
Portal Radiosarajevo.ba je već pisao da javno tužiteljstvo u Beču istražuje dvojicu Bosanaca i austrijskog državljanina Juliana H. Dvojica osumnjičenih Bosanaca – Slaven K. i Edis S. – koji žive u Salzburgu navodno su sudjelovali u produkciji videa.

Oni su, prema dokumentu tužiteljstva, regrutirali i obučavali ženu koja je glumila milijarderku, i uz to krivotvorili dokumenta.

Prema tužiteljstvu, detektiv je jednom sudioniku rekao da od Štrahea zatraži najmanje 400.000 eura za prikupljeni materijal.

Uz to ta oni se sumnjiče da su organizirali snimanje na Ibizi, kako bi, prema tužiteljstva, tražili potencijalne kupce materijala napravljenog 24. srpnja 2017.godine.

Istraga je utvrdila, kako tvrde mediji, da su pojedini sudionici u aferi “Ibiza” proteklih godina radili kao doušnici policije, a tako i detektiv koji se optužuje da je glavni lik u snimanju video-materijala protiv doskorašnjeg čelnika slobodaraca.

Istraga je, zbog toga, bila veoma spora, jer jer kriminalna policija imala teškoće da djeluje protiv vlastitih doušnika.

Kruže i glasine, navode mediji, da su u akciji snimanja na Ibizi sudjelovali i doušnici obavještajne službe Austrije BVT.

“Sve je jasniji motiv, a to je da se radilo o ličnoj osveti, ali i novcu”, tvrdi neimenovani insajder Ministarstva unutranjih poslova.

Istražne vlasti su, na osnovu novih izjava svjedoka, uspjeli da bolje upoznaju strukturu koja je stajala iza snimanja spornog video materijala.

Ukupno je devet osoba bilo uključeno u konstruiranje afere “Ibiza”.

Jedan bečki advokat je glavna ličnost, koja je dala u nalog snimanje i on je priznao da stoji iza svega.

Njegova bivša djevojka, inače novinarka visokotiražnog “Kronen Zeitunga”, prema pisanju jednog bečkog dnevnika, kroz svoj rad prikupila je informacije o planovima vlade OVP-FPO, i odnedavno je optužena od svog bivšeg da je 2015.da je pominjala da bi mogla da posreduje u kupovini kose Strachea na kojoj se mogu utvrditi tragovi kokaina.

Jedna njena poznanica, posrednik u prodaji nekretnina, inače državljanka Srbije, upoznala je desnu ruku Strachea, Johanna Gudenusa, s navodnom Ruskinjom.

Ona je, kako podsjećaju mediji, bila doba prijateljica Gudenusa, a potom i Strachea, prije nego što je upoznao svoju suprugu Filipu.

U tom društvu bio je i bivši policajac, dugogodišnji šef sigurnosti Strachea, koji je dao sve informacije o svom bivšem šefu.

Što se detektiva tiče, koji je sve operativno obavio, on s advokatom ima firmu u BiH, a preko svoje firme imao je kontakte s bivšim vojnim obavještajcima, ali i bivšim pripadnicima specijalnih jedinica s Balkana.

Među osobama koje su meta istrage nalazi se i jedan dalji advokat koji je član “Sekcije bez imena” Socijaldemokratske partije, a čiji su se poznanici sredinom svibnja, neposredno pred objavu snimaka, kladili na krah vlade OVP-FPO.

Inače i za djevojku koja je glumila rusku milijarderku tvrdi se da je iz BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare