Published On: Pet, lip. 8th, 2018

NIJE ROD LIJANOVIĆU: Profesor za prolaznu ocjenu uzimao od 100 do 200 KM

Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu tuzlanskog Kantonalnog tužiteljstva protiv 60-godišnjeg Seida Kuralića, profesora strojarske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje mita ili drugih oblika koristi.

U optužnici je navedeno da je Kuralić, radeći kao profesor u toj školi, u jednoj situaciji , od roditelja učenika kojima predaje grupu  predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM. Za taj novac, on bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

On je, prema navodima optužnice, novac primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM.

“Postupajući tužilac je nadležnom Sudu predložio da se Kuraliću izrekne mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti u MSŠ Kalesija, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina”, kazali su iz Tužilaštva TK.

Takođe, predloženo je da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

(Faktor)