Published On: Pet, ožu 7th, 2014

Nije problem što smo u tunelu, već što se ne vidi svjetlo

U vojsci građana koji u BiH traže posao ima i onih koji su na evidenciji zavoda i po 20 godina!
To je “Nezavisnim” potvrđeno iz Udruženja nezaposlenih u BiH, iz kojeg kažu da je bez posla trenutno oko 560.000 ljudi.
“Imate ljude koji su na zavodu 20 godina i nije riječ o malom broju, što je poražavajuće i žalosno. Bio sam sa ljudima koji su mi to potvrdili“, naglašava Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH.
Prema njegovim riječima, loš poslovni ambijent u BiH jedan je od uzroka za ovakvu dubiozu.
“U siječnju i veljači zabilježen je porast nezaposlenosti, što pokazuje da vlast ne radi ništa po tom pitanju. Ne vidi se izlaz! Nije problem što smo u tunelu, već što se ne vidi svjetlo”, ilustrira Sejdić.
O dubiozi u kojoj se nalaze oni koji traže posao svjedoči i podatak Agencije za statistiku BiH za prošlu godinu, prema kojem je čak 75.000 građana BiH nezaposleno već deset godina ili više.
Komentarajući ovaj podatak, sindikalni predstavnici su i više nego zabrinuti. Kažu da se izlaz iz ovakve situacije nazire, ali da se na tome ne radi dovoljno.
“Činjenica da imamo 75.000 ljudi koji su nezaposleni deset ili više godina, samo je po sebi pokazatelj o stanju u državi. Stanje u BiH se može popraviti veoma brzo, u svakom smislu, međutim, oni koji bi na tome trebalo da rade, zapravo čine sasvim suprotne stvari”, kritizira Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.
Gospodarstvenici, sa druge strane, tvrde da oni nisu odgovorni za ovakvo stanje, već, kako ukazuju, i njih “guše” veliki nameti u državi.
“Percepcija da su poslodavci krivi za ovako visoku stopu nezaposlenosti je samo jedan kut gledanja na ovaj problem. Ovo je zemlja u kojoj su najveći nameti poslodavcima”, kaže Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.
Upozorava da ovdje ne potiču zapošljavanje niti se nadležni ozbiljno bave problemom nezaposlenosti, tako da poslodavci, kako on ističe, sami taj problem ne mogu riješiti, pišu Nezavisne novine.
“Poslodavci nemaju mnogo prostora da svoju dobit ulažu u otvaranje novih radnih mjesta. Dok problem ne počnu rješavati u krugu poslovnih partnera, gdje će svako davati svoj doprinos, dotle će krivicu prebacivati sa jednih na druge”, ocjenjuje Bakšić.
Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na kraju sječnja, u usporedbi sa prosincom prošle godine, broj nezaposlenih povećan je za 3.833.
“Nezaposlenost se povećala u FBiH za 2.914 osoba, u RS za 909 osoba, a u Brčko distriktu za deset osoba”, naglašavaju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.