Published On: Uto, velj 18th, 2014

NIJE PLJAČKAO SAMO BH BANKE: Wolfgang Petritsch u financijskoj prijevari teškoj 75.000 maraka

Bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch koji je u vrijeme svog mandata u potpunosti derogirao odredbe iz Daytonskog sporazuma koje su najviše naštetile Hrvatima u BiH, austrijski diplomat koji i danas drži predavanje o političko-administrativnom ustroju Bosne i Hercegovine morat će se pojaviti na Općinskom sudu u Dubrovniku zbog financijske prijevare. Građevinski poduzetnik i vlasnik građevinske tvrtke Ivo Bašić s Korčule tuži Petritscha zbog duga većeg od 300.000 kuna (75.000 KM) koje mu nije isplatio na ime gradnje luksuzne vile u dubrovačkom ljetovalištu Milini kraj Dubrovnika.

“Zbog Wolfganga Petritscha mi je propala tvrtka, osam ljudi je završilo na ulici, a ja sam novčano upropašten. No, njemu to ne smeta da i dalje uokolo pametuje, drži predavanja i pravi se kao da se ništa nije dogodilo”, tvrdi Ivo Bašić koji je protiv bivšeg visokog predstavnika za BiH pokrenuo građansku sudsku parnicu na sudu u Dubrovniku. Wolfgang Petritsch golemom mjesečnom plaćom u vrijeme mandata kupio je staru kuću u Mlinima za koju je dobio dozvolu za renoviranje. “Od prve kuće”, tvrdi oštećeni Bašić, “ostala su samo dva kamena zida. Sve ostalo smo srušili pa nanovo izgradili”. Nakon što je temeljita adaptacija kuće završena došlo je između Bašića i Petritscha do neslaganja u računima. Bašić je zbrojio 1,200.000 kuna, a Petritsch 268.000 kuna manje. Potraživanja od 268.000, s uključenim kamatama, uvećana su na više od 300.000 kuna. Bivšeg visokog predstavnika u BiH Petrischa i građevinskog poduzetnika s Korčule Ivu Bašića, kako on tvrdi, “spojio je zajednički prijatelj s Korčule”.

“To je jedan Austrijanac koji je bio iznimno zadovoljan poslom koji smo napravili na njegovoj kući pa nas je preporučio Wolfgangu Petritschu” tvrdi Bašić, čiju izjavu prenosi Slobodna Dalmacija. Kuća je zgotovljena davno, ima tome više od deset godina, i tvrtka je, bože prosti, davno propala… Nisam ga odmah dao na sud. Prve dvije godine sam čekao da mi plati dugove, te mu čak i održavao kuću. Tada je i zahvaljivao, ali pera nije davao”, ističe razočarani Bašić. Predmet je nedavno došao u ruke već trećemu sucu koji tek treba zakazati prvu raspravu. “Ukupno su bile tri rasprave, a u posljednje dvije godine niti jedna. Čak sam nedavno ponudio da ću povući tužbu ako plati barem pola iznosa, no nije ni na to pristao. Nisam, vjerujte mi, namjeravao sa svojim problemom izlaziti u javnost, ali više stvarno nemam snage. Prvo me je prevario Wolfgang Petritsch, a ovo što mi radi dubrovački sud uistinu ne znam kako nazvati”, zaključuje Ivo Bašić.


uskrs ephzhb