Published On: Sub, sij 5th, 2013

NIJE IM DRŽAVA PO ĆEIFU: Mudžahedini tuže BiH zbog loših zakona

Bivši pripadnici mudžahedinskih postrojbi, časnici bivše JNA, višestruko osuđivane ubojice, obični građani kojima su strukture vlasti nanijele štetu, vlasnici stare devizne štednje, predstavnici nacionalnih manjina…, samo je dio strukture koja po različitim osnovama tuži državu BiH Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Po dobivenim presudama na spomenutoj najvišoj europskoj sudskoj instanci, BiH je od 2004. do 2011. isplatila ukupno 2,643.249.24 KM odšteta.
 
Zbog loših zakonskih propisa i strukturalnih problema, kako se ističe u odgovoru Vijeća ministara BiH, najviše tužbi isplatila je Federacija BiH. Sud u Strasbourgu donio je 12 presuda zbog lošeg postupanja mjerodavnih institucija, ili loših zakonskih riješenja, koji se odnose na isplatu mirovina, povrata stare devizne štednje, loših zatvorskih uvjeta, ili diskriminacije naturaliziranih državljana BiH.
 
Primjerice, Europskom sudu za ljudska prava na postupanje entitetske ili državne vlasti žalili su Al Husin Imad, poznatiji kao Abu Hamza, sirijski državljanin, bivši pripadnik odreda El-Mudžahid, Abduladhim Maktoufa, iranski državljanin, koji je u BiH osuđen zbog djela ratnog zločina, egipatski državljanin Ahmed Mohamed Elfarahati Othman koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH i koji je u međuvremenu protjeran.
 
Većina tužbi je odbijena ili su isplaćene manje odštete, ali se iz ovog jasno vidi slabost struktura vlasti. Nadležne institucije vrlo često ne dostavljaju tražene informacije i dokumentaciju u određenim rokovima, te propuštaju da samoinicijativno i proaktivno sudjeluju u postupku zastupanja i da redovito obavještavaju zastupnika o svim novim pravno relevantnim činjenicama u predmetu koji je u postupku pred Europskim sudom. Pred Europskim sudom protiv BiH nalazi se 1408 predmeta u kojima se traži isplata odštete veće od pet milijuna maraka po različitim osnovama. (Dnevnik.ba/Večernji list)