NIJE CLICKBAIT NASLOV OVO SE STVARNO ZBILO: Pijani venezuelanski vojnik ubio mladu trudnicu u redu za svinjetinu

VENEZUELANSKE vlasti uhitile su tijekom vikenda vojnika nacionalne garde pod optužbom da je ustrijelio trudnu 18-godišnjakinju, a tamošnji mediji incident su opisali kao gužvu zbog nestašice svinjetine.

Aleksandru Colopoy ustrijelio je narednik David Rebolledo, poručio je državni odvjetnik putem Twittera u nedjelju navečer. Nisu date dodatne pojedinosti, no brojni kritičari vlade predsjednika Nicolasa Madura poručili su da događaj predstavlja jasan primjer urušavanja te zemlje bogate naftom.

Lokalni mediji izvijestili su da je suprug usmrćene posvjedočio da je skupina pijanih vojnika stala u red za svinjetinu u siromašnom području Caracasa. Potom su nekolicini okupljenih građana naredili da se maknu jer je nestajalo tog mesa za tradicionalni božićni objed, što je skupina odbila.

 

“Nacionalna garda je poludjela i počela pucati”, kazao je suprug unesrećene Bernabe. “Pala je na tlo”, rekao je, dodajući da mu je supruga bila u petom mjesecu trudnoće.

U pucnjavi je pogođen i brat mu Alejandro, no on se oporavlja.

Neredi zbog hrane i veliki redovi ispred supermarketa u toj članici OPEC-a postali su učestali, zemlja je suočena s brutalnom recesijom, a milijuni stanovnika imaju plaće koje u prosjeku iznose samo nekoliko američkih dolara mjesečno.
Podsjetimo, iako je nakon Drugog svjetskog rata Venezuela imala velik rast BDP-a, danas je to jedna od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike, a prema predviđanjima MMF-a, stvari će se mijenjati isključivo nagore. BDP po stanovniku 2022. godine iznosit će samo 12.210 američkih dolara, što je veliki gospodarski pad.

Postoji cijeli niz razloga za ekonomsku kataklizmu koju je ova zemlja doživjela. U prvom redu su to pretjerana dugogodišnja ovisnost o nafti i katastrofalna, kao i potpuno promašena socijalistička politika populista Huga Chaveza i aktualnog predsjednika Madura.