Published On: Sub, sij 30th, 2021

NIGERIJA Otac curice koju su prije 7 godina oteli islamisti: Toliko je plakala da je nisam čuo

Neke školarke iz naselja Chibok u Nigeriji koje je islamistička organizacija Boko Haram otela prije gotovo sedam godina uspjele su napokon pobjeći od svojih otmičara, rekao je otac jedne od njih za CNN.

Halima Ali Maiyanga, koja spada među 100 djevojaka koje se još uvijek vode kao nestale, nazvala je oca kako bi rekla da su ona i neke njene kolegice uspjele u četvrtak pobjeći militantima iz Boko Harama.

“Tata, jesi li to ti?”

“Pitala me: ‘Tata, jesi li to ti? Jesi li to ti?’ i onda počela plakati. Toliko je plakala da je nisam mogao dobro čuti. I ja sam plakao. Mislio sam da više nikada neću čuti njen glas”, ispričao je Ali Maiyanga.

“Cijela je obitelj tako sretna. Kuća nam je puna ljudi koji se raduju s nama.”

Ali Maiyanga je kazao kako nije imao priliku saznati puno detalja tijekom razgovora jer je njegova kći bila jako emotivna, a poziv je kratko trajao. No saznao je da su ona i druge djevojke koje su pobjegle na sigurnome i da se o njima brine nigerijska vojska.

Za sada nije poznato koliko je točno djevojaka uspjelo pobjeći.

Oteli 276 djevojčica

Militanti Boko Harama su 2014. godine upali u internat u nigerijskom naselju Chibok i oteli 276 djevojčica.

Nekoliko desetaka djevojaka uspjelo je pobjeći netom nakon otmice, a u svibnju 2016. pronađena je još jedna djevojka koja je dolutala iz nigerijske šume tražeći pomoć.

Boko Haram je 2016. nakon pregovora s nigerijskom vladom pustio 21 djevojku. Nakon toga su 82 djevojke oslobođene 2017. u zamjenu za zatvorenike Boko Harama. Od tada se ništa nije čulo o ostalih 112 djevojaka koje su ostale u rukama otmičara./HMS/