Nigel Farage prozvao Soroša: Utjecaj na EU mu je preogroman, on doslovce kupuje zastupnike Europskog parlamenta

Otac Brexita Nigel Farage kritizirao je Georgea Soroša zbog njegove navodne podrške europskom projektu.

Farage, govoreći u Europskom parlamentu, izjavio je da je utjecaj tog milijardera u Bruxellesu i Strasbourgu bio  ogroman.

Soroš, svjestki utjecajan filantrop, koji je izvorno iz Budimpešte, donio je 18 milijardi dolara (15,2 milijarde eura) otvorenom društvu Otvoreno društvo koje je 1979. osnovao za podršku razvoju ljudskih prava, promicanju liberalnih vrijednosti i izgradnji “tolerantnih društava”.

Farage, govoreći tijekom rasprave o skandalu Paradise Papers, spomenuo je ogromna curenja transakcija koji su rasvijetlili svijet offshore financija. “Kada govorimo o offshore novcu, kada govorimo o političkoj subverziji, kada smo govorim o sukobu, pitam se gledamo li na pogrešno mjesto?

“Tvrdim da iza svega stoji George Soros koji je tim putem preko otvorenog društva za kampanje o slobodi kretanja ljudi i nadnacionalnih struktura uplatio 18 milijardi dolara.

“Njegov utjecaj ovdje u Bruxellesu doista je nenormalan”.

“Bojim se da bismo uskoro mogli gledati  najveću razinu međunarodnih i političkih sukoba u povijesti.”

Farage – čiji je govor prekidan s  povicima  ‘pa što ?!’ – tvrdi je da Otvoreno društvo prošle godine imalo više od 40 sastanaka s Europskom komisijom te je  objavilo javno spisak “pouzdanih prijatelja” unutar Europskog parlamenta.

On je pozvao na istragu i rekao da će pisati svojim kolegama MEP- a i pitati jesu  li dobili sredstva od Sorosa.

Otvoreno društvo izjavilo je u priopćenju Euronewsu: “Pluralistička demokracija zahtijeva raspravu i dijalog između širokog raspona sudionika uključujući izabrane predstavnike, javne dužnosnike i aktere civilnog društva. Daleko od toga da je to ružna aktivnost, kao što  gospodin Farage tvrdi, takvi su razgovori važan dio rasprava demokratske politike. George Soros nikad nije financirao pojedinačne MEP- ove.

Zaklada Otvoreno društvo i George Soros, predsjedatelj, ponosni su na naš rad tijekom nekoliko desetljeća, uključujući i Veliku Britaniju, unapređivanje ljudskih prava, jačanje vladavine zakona i pozivanjem na odgovornost vlada koje služe ljudima”.

Soros ostaje kontroverzna figura u Mađarskoj, pogotovo za podupiratelje premijera Viktora Orbana.

Orban, koji je nedavno odlučio predvoditi Fideszovu stranku na izborima sljedeće godine, optužio je Sorosa da se protivi neprijateljstvu prema njemu.

“Neke su zemlje u Europi odlučile su obnoviti vlastiti kršćanski i  nacionalni karakter”, rekao je.

“Oni (Soroš) žele ući u postkršćansko, postnacionalno doba”.”Da bi izvršili Sorošov plan, žele ukloniti vlade koje predstavljaju nacionalne interese diljem Europe, a to uključuje i nas”, rekao je.

“Nekad su djelovali kao sovjetski agitprop agenti. Stari su to trojanski ratni konji. Naprosto ih namirišemo” – kazao je Orban.