Published On: Wed, Dec 3rd, 2014

NIDŽO HILL U FILMU “LOGIČKE ZAČKOLJICE II”: Nisam ni na čijoj strani osim što sam protiv nekih strana

Otpravnik poslova veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill ni prilikom današnje posjete Banja Luci nije se sastao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom, ističući kako se ništa nije promijenilo u odnosu na njegove ranije stavove o Dodiku.

Hill je danas u izjavi novinarima rekao da je Veleposlanstvo SAD-a u BiH vrlo zainteresirano i prati situaciju u vezi s formiranjem vlasti u RS-u i BiH te da nisu ni na jednoj strani.

Ocijenivši kako će situacija biti vrlo zanimljiva kada je u pitanju formiranje vlasti u RS-u, Hill je dodao da sada nema nijedna dominantna stranka u koaliciji u RS-u, u kojoj je sada više političkih stranaka.

Kada je u pitanju razina BiH, i tu situaciju prate i, kako navodi, Veleposlanstvo SAD-a želi da se formiraju stabilne vlasti što je prije moguće te da fokus bude na poboljšanju ekonomske situacije i otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti.

Smatra kako je još rano govoriti bi li se mogle obistiniti neke najave da bi lider SNSD-a Milorad Dodik mogao blokirati usvajanje nekih reformskih zakona putem svojih izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH, a ukoliko njegova stranka ne bude na vlasti na državnoj razini.

”Ponekad Dodik kaže neke konstruktivne stvari, da će podržati reformske procese, ponekad obećava, ponekad prijeti da će blokirati. Naravno, on može blokirati procese, bilo da je u vlasti ili izvan vlasti. On je sposoban da to uradi i danas vidimo situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici, koja je također rezultat jedne od njegovih blokada, nemogućnosti da formiraju agencije i institucije koje bi radile na poboljšanju situacije u vezi s izvozom njihovih proizvoda”, naveo je otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a.

Hill je komentirao i tvrdnje rukovodstva RS-a da će izgubiti dvije milijarde eura investicija koje bi RS imala ukoliko se realizira projekt “Južni tok“, ističući kako “nema nikakve svrhe, kao što to radi predsjednik RS-a, da se podržava projekt koji prkosi EU“, a imajući na umu trgovinsku razmjenu RS-a i BiH s EU i onu s Ruskom Federacijom.

”Ukoliko želite otvaranje novih radnih mjesta morate raditi na tome da se dođe do EU. Iako Dodik to neće javno priznati, siguran sam da mu je to jasno, kao i stručnjacima koji ga okružuju. Nema nikakvog smisla promovirati taj dio “toka“ ovlasti RS-a. Jasno je zašto bi to podržavao “Gasprom“ i ruski veleposlanik, ali nema smisla od vlasti RS-a”, kazao je Hill.

Hill je tokom jučerašnjeg i današnjeg boravka u Banjoj Luci razgovarao s predsjednicima Narodne skupštine i Vlade RS-a, Nedeljkom Čubrilovićem i Željkom Cvijanović, te liderom NDP-a Draganom Čavićem i direktorom UNOBiH Mirom Džakulom.