Nidžara Ahmetašević uhićena pa puštena iz pritvora. MUP objasnio zašto

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević danas je lišena slobode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Oglasili su se iz MUP-a.

Iz Operativnog centra MUP-a KS-a su Feni potvrdili da je osoba N.A danas u 13.05 lišena slobode u Zagrebačkoj ulici zbog, kako je rečeno, remećenja javnog reda i mira, omalovažavanja službenog lice te nastavka činjenja prekršaja.

Detaljnije informacije nisu priopćili, a kako se može vidjeti na videu postavljenom na društvenim mrežama, do incidenta je došlo kad je Nidžara Ahmetašević snimala pripadnike policije tijekom vršenja službene dužnosti, nakon čega su oni na to reagirali.

REAGIRAO I FORTO

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na svom twiter nalogu je naveo kako “dijeli brigu” u vezi s Nidžarom Ahmetašević te da je ona “građanska aktivistica i nada se da će policija i postupajući sudija na najbrži mogući način razriješiti slučaj“.

Forto je dodao kako nitko, uključujući i njega, nema ovlasti da policiji i sudu naloži kako će postupiti u konkretnom slučaju.

Nidžara Ahmetašević je novinarka i neovisna istraživačica koja se bavi položajem migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini.

Surađuje s različitim medijima, uključujući internetski magazin Kosovo 2.0 i internetski portal nomad.ba, te je objavljivala znanstvene članke na temu migracije.

NAKNADNO OBJAVILI DETALJNIJE INFORMACIJE

MUP KS je kasnije javio da će protiv novinarke Ahmetašević u zakonom propisanom roku biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U priopćenju ovog ministarstva navodi se da je danas oko 13 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo do narušavanja javnog reda i mira, kada je osoba inicijala N.A. iz Sarajeva bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službene osobe, ometajući ih pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira KS.

Kako navode iz MUP-a KS, nakon što je u više navrata od policijskih službenika upozorena da prestane s narušavanjem javnog reda i mira, N.A. je odbila postupiti po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila činiti prekršaj, nakon čega je u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.

O svemu je upoznat i dežurni sudac Prekršajnog odjela Općinskog suda u Sarajevu, uz čiju suglasnost je, nakon prethodno izvršene trijaže u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, N.A. smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS.

– S obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo – navodi se u priopćenju MUP-a KS.

Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici, kako se dodaje, neće tolerirati protupravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi.

NIDŽARA AHMETAŠEVIĆ PUŠTENA

Fena je objavila kako je novinarka puštena iz pritvora. U svom izvještaju ta agencija je podsjetila da će protiv nje biti podnijet prekršajni nalog.