NIČIJI DESNICA: Ne pripadam nikome

Zamjenik premijera i ministar prostornog uređenja FBiH Desnica Radivojević izjavio je sinoć, nakon zasjedanja Vlade, da se ne misli vraćati u SDA te da su “priče za malu djecu da su ga kupile HSP i NSRzB”. No, Radivojević nije rekao da će pristupiti SDP-u, kako je to najavljeno ljetos, prije nego što je SDA pokrenula njegovo nelegalno uklanjanje iz Vlade.
Odgovarajući na brojna pitanja novinara koji su od njega tražili objašnjenje zašto je predsjednik FBiH Živko Budimir naprasno odlučio da ga vrati u Federalnu vladu, Radivojević je rekao da je i njega ta odluka iznenadila, ali je pozdravlja i smatra da je dobra za rad Vlade FBiH.
– Ne pripadam nijednoj stranci. Nitko me nije kupio. Nisam ni HSP-ov niti Lijanovićev. Ja sam slobodan. Možda je u ovom momentu to i dobro. Ja sam bio član SDA. Više nisam. Oni me nisu obavijestili da sam isključen. Neću se ponašati po onome što SDA traži, a nisam razgovarao ni s jednom strankom. To možete provjeriti – kazao je Radivojević.
Na upit “Dnevnog avaza” kako je moguće da Budimir promijeni svoje mišljenje i da povuče odluku o njegovoj ostavci, Radivojević je rekao da je od predsjednika FBiH na javnoj raspravi u Ustavnom sudu dobio poruku da mu se obrati, što je, kako je sinoć rekao, nakon šest mjeseci i učinio.
– Ova Budimirova odluka opravdava stav da su iz SDA pogrešno govorili o meni da sam kriminalac, da sam uzeo neke milione od SDP-a. SDP je bio korektan prema meni, nije se radilo ni o kakvim interesima. Radilo se isključivo o mojoj odluci, koju sam ja sam donio – naveo je Radivojević.
Novinare je, međutim, ipak zanimalo hoće li glasati za interese NSRzB-a, jer su, navodno, neki članovi njegove porodice interesno vezani za Lijanoviće.
Kako će glasati
– Moja porodica nije ni u kakvoj vezi s tom strankom. Moj sin je, to ne krijem, u SDP-u, a sebe je založio u kampanji za to stranku – odgovorio je ministar.
Na sjednicama Vlade će, kako je naglasio, glasati prema onome što vuče FBiH naprijed. Glasat ću, kaže, za interese građana FBiH, za bolju budućnost svih građana, “prema vlastitoj savjesti”.
Na pitanje novinara kako će glasati kada na dnevni red Vlade ponovo dođe odluka o smjenama u nadzornim i upravnim odborima javnih preduzeća, rekao je da će glasati za odluke koje FBiH vuku naprijed, dodavši da je svjestan da se nekima to možda neće svidjeti.
Nikšić: Imat će moju podršku
Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je sinoć novinarima da je razgovarao s Radivojevićem te da će mu dati apsolutnu podršku da se izvuče iz teške situacije u kojoj se trenutno nalazi.
– Optuživali su ga kako ga je kupio SDP. Sada je pod nekim drugim optužbama. Ja ga potpuno razumijem. Čovjek se razišao sa SDA. Nije točno da ga je kupio SDP ili bilo tko drugi – rekao je Nikšić.(Dnevnik.ba/Avaz)

more recommended stories