Published On: Pet, lis 26th, 2018

NI U SARAJEVU GA NE VOLE: Opozicija ga je nazvala “SDA-ovim uljezom” a Konaković ga je stjerao u neku stvar…


Nakon euforične najave kako će opozicione stranke formirati vlast u bar četiri kantona, na samom startu došlo je do trvenja između aspiranta na premijersku funkciju u KSA. Novi blok se podijelio na ljevicu, koju čine SDP, Naša stranka i DF, i politički centar kojeg čine NiP, NBL i SBB. Čak je omjer osvojenih mandata isti, 12 naspram 12 u oba tabora.

Prvi tko se „javio za riječ“ bio je DF kojeg je predstavljao Zlatko Miletić, bivši obavještajac koji se priklonio Željku Komšiću. On se izravno usprotivio  kandidaturi Elmedina Konakovića za premijera.

Postoji više razloga za ovakav Miletićev istup, a tri razloga su politički veoma opasna. Prvi je što osobno Komšić ima animozitet prema Konakoviću jer ga je ovaj u jednom verbalnom konfliktu, kako tvrde očevidci, „otresao“ i „poslao u finu materinu“. Sujetni Komšić neće moći preći preko ovoga, tvrdi The Bosnia Times.

“Drugi razlog je još opasniji jer kad je u pitanju DF, očito je da se radi o „SDA-ovom uljezu“ među opozicionarima čiji je upravo zadatak da minira koalicione dogovore novog bloka stranaka kako bi primorao SDP da se, ipak, skupa sa DF-om prikloni SDA-u radi formiranja vlasti” – piše isti portal.

Osporavanje Konakovića za poziciju premijera je izravno vraćanje duga Bakiru Izetbegoviću od strane samog Željka Komšića, kome je SDA „puhala u jedra“ tokom kampanje. Jer Izetbegović zna da bi Konaković jedini imao petlju smijeniti Sebiju Izetbegović, a možda je i sudski procesuirati, piše The Bosnia Times.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare