Published On: Thu, Aug 10th, 2017

NI SEIZMOLOZI NE ZNAJU ŠTO SE DOGAĐA Rijeka i Kvarner se neprestano tresu, u dva dana 11 potresa

Nakon jučerašnjeg niza potresa na riječkom području, tlo se i danas trese. Kvarner je u 22.40 pogodio potres, prema prvim procjenama snage 3,5 stupnjeva po Richteru, javila je Hrvatska televizija.

Seizmološka služba RH ranije je objavila kako se u 17.32 dogodio još jedan potres s epicentrom na otoku Krku nedaleko Omišlja. Magnituda je potresa iznosila 2.8 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Nešto nakon 13 sati tlo se zatreslo 3,8 prema Richteru. Epicentar je bio 21 km istočno od Rijeke, na dubini od 2 kilometra. Ovo je treći u nizu potresa na tom području jačih od 3 prema Richteru, javio je EMSC. U 13.37 seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Jadranova. Magnituda potresa bila je 3,2 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Jučer u 11.35 potres magnitude 3,4 prema Richteru pogodio je Rijeku i okolna mjesta. Epicentar je bio u Jadranovu. Intenzitet potresa bio je od četvrtog do petog stupnja Mercallijeve ljestvice. Potres magnitude 3,7 prema Richteru zabilježen je sinoć u 22.42 između otoka Krka i Jadranova, priopćila je Seizmološka služba. Potres se u okolnim mjestima osjetio intenzitetom V stupnja MCS ljestvice. Nakon tog potresa slijedio je niz naknadnih.

Najjači potres bio je jučer u 22.42 i on je iznosio 3,7 prema Richteru. Prvi sljedeći bio je u 23.53 koji je iznosio 3,2 po Richteru, zatim u 0.58 2,5 prema Richteru i u 4.04 također 2,5 prema Richteru. Nažalost, mi ne možemo predviđati što se događa u podzemlju. Vidimo da se oslobađa energija i bolje je da se energija oslobađa kroz niz slabijh potresa nego da se oslobodi u jednom razornom, rekao je Tomislav Fiket iz Seizmološke službe RH./HMS/