Published On: Ned, ruj 22nd, 2019

NI RIJEČI O PUTOVNICAMA MUDŽAHEDINIMA Džaferović o ocu “Islamske deklaracije”: Nastavljamo putem Alije Izetbegovića

Džaferović je u posjetu Goraždu stigao kako bi zatvorio 15. Memorijalni nogometni turnir “Alija Izetbegović”.

Član Predsjedništva BIH Šefik Džaferović komentirajući sastanak dužnosnika RS-a u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio je danas u Goraždu da takvi sastanci nikome ne trebaju, te jasno poručio da se o BIH više nikada i nigdje neće odlučivati osim u BIH.

Džaferović je u posjetu Goraždu stigao kako bi zatvorio 15. Memorijalni nogometni turnir “Alija Izetbegović” koji se u protekla tri dana održavao u ovom gradu u organizaciji Saveza boraca FBIH.

“Alija Izetbegović je jedna od najznačajnijih osoba u ukupnoj povijesti BIH, mi ćemo nastaviti njegovo djelo, boriti se bez rezerve za cjelovitu I demokratsku BIH, državu ravnopravnih naroda. Borit ćemo se za istinu, jer je ovoj zemlji potrebna istina i pravda. Neki bi da nas ušutkaju da ne govorimo istinu, i evo i odavde iz ove dvorane i grada heroja im poručujemo da nikada nećemo odustati od istine”, kazao je Džaferović.

Izjave Aleksandra Vučića predsjednika Srbije nakon sastanka prokomentirao je kao dobro došle, međutim izostaje njegova osuda Dodikovih postupaka smatra Džaferović.

“Dobro je došla izjava Vučića u kojoj on kaže da podržava Dejtonski sporazum i traži da se dijalogom raspravljaju stvari unutar BIH, ali što je vrlo interesantno i znakovito u svemu ovome je izostanak njegove osude Dodikovih postupaka koji su očigledno retrogradni. Vučić bi se po tom pitanju trebao da izjasni i to naravno u duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma, da odbije te inicijative koje vode i BIH i kompletan regiju u destabilizaciju”, izjavio je Džaferović.

On smatra da nije bilo nikakve potrebe da se povodom kongresne deklaracije SDA organizira jedan takav sastanak, jer ta deklaracija, tvrdi Džaferović, nudi viziju jedne normalne BIH.

“Mi smo kazali da smo za promjene Ustava BIH, I da se to jedino može postići promjenom Ustava BIH, a to podrazumijeva procedure u Parlamentu. Ustav se mijenja dvotrećinskom većinom. Prema tome, nije bilo nikakvog razloga što se deklaracije tiče, ali ja mislim da je Dodik iskoristio tu situaciju da bi zaoštrio ukupno stanje unutar BIH i da bi opravdao neke svoje postupke i najave koji su očigledno antidejtonske. Nije dobro da dužnosnici iz BIH odlaze u druge zemlje i u drugim zemljama govore o BIH, nigdje se više nikad ništa neće riješiti kada je u pitanju BIH osim u BIH i među nama koji živimo ovdje u BIH”, izjavio je Džaferović za Klix.ba.

Džaferović je kratko prokomentarrao i istupe HDZ-a BIH u kojem člana Predsjedništva BIH optužuju za promoviranje zapaljive retorike.

“Ja sam rekao da čitav život govorim samo istinu, i u Bugojnu sam govorio istinu, ako ne vjeruju meni nek pročitaju presudu Haškog tribunala za ovu šestorku Herceg-Bosne i ništa im više neće trebati. Ja sam čovjek koji nije pristalica da se u javnom govoru u BIH upotrebljava neka radikalna retorika, da se daju neke jake izjave, da se dižu tenzije. Tenzije dižu oni koji veličaju udružene zločinačke poduhvate, koji se protive presudama Haškog tribunal i do njih je, nije do mene”, kazao je Džaferović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare